Magyarország tehetségeinek elismerése közérdek

Webkamera-laboratórium, kutató-mentő robotrepülő, mobiltelefonos közlekedési jegy, óriás 3D-holografika: többek között ezeket a találmányokat lehetett kipróbálni Magyarország legnagyobb innovációs seregszemléjén, a 2011. május 18-án, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Mobilitás és Multimédia Klaszter közös szervezésében megrendezett Magyar Innovációs Techshow-n a budapesti Millenáris Parkban. A kiállított high-tech megoldások többségét Nyitrai Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációs államtitkára személyesen tesztelte.

A szakmai zsűri döntése alapján közel 90 pályázat közül összesen 21 találmány mutatkozott be a Magyar Innovációs Techshow-n. A VJ-show-val kísért látványos kiállítás mellett a nyertes pályázók rövid versenyprezentációkban mutatták be fejlesztéseiket.

Nyitrai Zsolt a rendezvényen elmondta: a kormány széles párbeszéd során megalkotott digitális stratégiája, a Digitális Megújulás Cselekvési Terv és a vállalkozások fejlesztésében tevőlegesen segítő program, az Új Széchenyi Terv is kitörési pontként azonosította az innovációt, a kreatív iparágakat. Az állam az innováció támogatásában azt a felismerést követi, hogy az ország tehetségeinek megbecsülése és támogatása közérdek.

Az államtitkár hozzátette: a kormánynak el kell érnie, hogy szoruljon vissza az agyelszívás jelensége és a magyar tehetségek hazájukban is érvényesülhessenek. Magyarországnak szüksége van a kreatív gondolkodásra és a társadalom érdekeit szolgáló különleges ötletekre. A kreatív energiák az infokommunikációsban hasznosíthatók a leggyümölcsözőbben, ezért ezen a területen nagyobb hangsúlyt kell fektetni az innovációra és a digitális evolúciót felgyorsító kutatásokra – mutatott rá Nyitrai Zsolt.

A rendezvényt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szervezte meg a Mobilitás és Multimédia Klaszter szakmai együttműködésével, a Nemzeti Innovációs Hivatal, a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület és a Magyar Innovációs Szövetség szakmai támogatásával. A kiállítás a magyar uniós elnökség K+F programjának keretében május 16-19. között Budapesten megrendezett Future Internet Week eseménysorozathoz kapcsolódik.

Webkamera-alapú laboratórium kapta a leginnovatívabb találmánynak járó közönségdíjat a harmadik alkalommal megrendezett Innovációs TechShow-n, ahol 21 magyar találmány mutatkozott be a közönség előtt. Az elismerést Nyitrai Zsolt infokommunikációért felelős államtitkár adta át a találmányt fejlesztő Intellisense vezetőjének.

Az Innovációs TechShow füzete – benne a 21 kiállított alkalmazással -, pdf-formátumban elérhető itt

.