Az állam ösztönzőként és szabályozóként alakítja az infokommunikációs folyamatokat

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter az Országgyűlés Felsőházi termében megrendezett Információs Társadalom Parlamentje elnevezésű szakmai konferencia első napjának zárásaként 2011. június 1-jén elmondott beszédében rámutatott: a kormányzás egy éve jelentős szemléletváltást hozott az infokommunikációs szektorban is. Nyitrai Zsolt államtitkár a rendezvény kezdetén az infokommunikációs kormányzat egy évét értékelte.

Az elmúlt egy évből világosan kitűnik, hogy az állam nem passzív nézője, hanem tevékeny alakítója az infokommunikáció területén végbemenő folyamatoknak – hangsúlyozta a nemzeti fejlesztési miniszter. A szemléletváltás egyik leglényegesebb elemeként világossá vált, hogy az állam elsősorban ösztönző és szabályozó szerepben kívánja segíteni a stratégiai ágazat megerősödését. A kormány célja kiszámítható, stabil vállalkozói környezet megteremtése, mert ez minden vállalkozás érdekét szolgálja, legyen akár hazai, akár nemzetközi tulajdonban – fogalmazott beszédében Fellegi Tamás.

Az állam olyan szabályozási kereteket alakított ki, amelyek megfelelnek az információs társadalom fejlesztésével kapcsolatos feladatok és az állami vagyonnal való felelős gazdálkodás új Alaptörvényben is megjelenő kormányzati szándékának – mutatott rá a nemzeti fejlesztési miniszter. Az új konstrukciók az alapszintű digitális írástudáshoz szükséges kompetenciák megszerzését minél szélesebb rétegek számára teszik lehetővé. Az állam az Új Széchenyi Terv keretein belül és forrásaival támogatja a kis- és közepes vállalkozásokat abban, hogy versenyképességük növelése érdekében fejlesszék informatikai eszközeiket és korszerűsítsék munkafolyamataikat – tette hozzá a miniszter.

Fellegi Tamás jelezte: az államnak az egészséges és dinamikus piaci verseny érdekében megfelelő játékteret kell biztosítania a szereplők számára. Ennek érdekében a kormány úgy szabályozta az eddig le nem kötött frekvenciák értékesítését, hogy a közérdek és a piac élénkítésének szempontjai egyszerre érvényesüljenek. A miniszter hozzátette: hamarosan az Országgyűlés elé kerül az elektronikus hírközlés jelenlegi szabályozásának átfogó módosítását célzó javaslatcsomag is, amely elő fogja segíteni a fogyasztók védelmét és piacszabályozási eszközökkel további, az információs infrastruktúrát fejlesztő beruházásokra ösztönzi majd a vállalkozásokat.

Az Információs Társadalom Parlamentjének első, plenáris ülésnapjának kezdetén Nyitrai Zsolt, infokommunikációért felelős államtitkár ismertette az államtitkárság egy évét. Ebben felsorolta a legfontosabb döntéseket, így említést tett az infokommunikáció alkotmányos védelméről, a kormányzati informatikai rendcsinálás megkezdéséről, valamint arról is, hogy a kormány hamarosan értékesíti a 900-as frekvenciát. Nyitrai kiemelte, hogy az informatikai szektor elvárásait figyelembe véve, már a kormányzati ciklus elején megalkották a ciklus végéig szóló stratégiát, a Digitális megújulást. Nyitrai úgy fogalmazott, a kormányzat ajtajai továbbra is nyitva állnak a jó ötletek és az okos megoldások előtt, egyben köszönetet mondott az egy éves, közös munkáért és az intenzív párbeszédért. Az Információs Társadalom Parlamentjét a résztvevők egy közös nyilatkozat elfogadásával zárták le.

A nyilatkozat szerint az információs társadalom fejlesztése érdekében a résztvevők fokozni fogják a civilek és a kormányzat együttműködését, és ezzel olyan kereteket biztosítanak, amelyek lehetővé teszik a legjobb gyakorlatok egymással való megosztását is.

Az Infokommunikációért Felelős Államtitkárság egy évét értékelő 50 pont elérhető itt: http://nyitraizsolt.hu/egy-eves-az-infokommunikacioert-felelos-allamtitkarsag/