Digitális megújulás a VOLT Fesztiválon

Az Új Széchenyi Terv sátrában Magyarország informatikai lehetőségeiről, a kitörési pontokról, innovációs találmányokról beszélgetett Nyitrai Zsolt infokommunikációért felelős államtitkár Gordon Ákossal, az iwiw egyik megálmodójával, Gerényi Gáborral, a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületének elnökségi tagjával, Gubcsó Balázs kommunikációs szakemberrel, valamint Gerendai Károllyal, a VOLT és Sziget fesztiválok főszervezőjével, a magyar EU-elnökség hivatalos zárórendezvényén.

A beszélgetés alatt az Innovációs Techshow-n bemutatkozott CallMix és MixGar fejlesztői az érdeklődő fiataloknak ismertették szolgáltatásaikat, majd Nyitrai Zsolt államtitkár arról beszélt, Magyarországnak föl kell lelnie tehetségeit, hiszen Neumann János országában a fiatal nemzedék tele van olyan infokommunikációs ötletekkel, amelyek világhírűvé válhatnak.

Gordon Ákos mesélt az iwiw-sztoriról, s elmondta: egyik közeli barátja és kollégája egy papírlapon kezdte összehúzogatni ismerőseinek neveit, és az így kialakult kapcsolati rajz adta a wiw, majd később az iwiw ötletét.

A VOLT és a Sziget főszervezője a fesztiválok egyik legmodernebb infokommunikációs megoldását, a plasztikkártyás metapay-t ismertette: Gerendai elmondta, a zártláncú megoldás teljes mértékben kiváltja a készpénzforgalmat, és bár voltak, akik nem barátkoztak meg vele elsőre, de most már mindenkinek tetszik a sokkal kényelmesebb fizetést lehetővé tevő eszköz.

A beszélgetésben a meghívottak kitértek a web2 és a személyes adatok kapcsolatára, megemlítve, hogy már Magyarországon is előfordult elbocsátás amiatt, mert valaki nem a pozíciójának és az általa képviselt cégnek megfelelően viselkedett a digitális közösségi terekben. Gubcsó Balázs kommunikációs szakember két véleményének adott hangot: szerinte sokszor nagyvállalati vezetőket is meg kell tanítani arra, hogyan használják megfelelően a közösségi médiát, ám ennél is fontosabbnak nevezte, hogy a szülök fölvilágosítsák a gyerekeket – akik szinte beleszületnek a digitális korba -, az újmédia előnyeiről és egyben lehetséges hátrányairól is.

A kötetlen előadásokat követően Nyitrai Zsolt ismertette a napokban bejelentett, kkv-kat célzó, 10,8 milliárd forint keretösszegű Új Széchenyi Terv-es pályázatot is – a részletes pályázati kiírások elérhetők az Új Széchenyi Terv honlapján a http://ujszechenyiterv.gov.hu/doc/2639 címen – mely azt szolgálja, hogy a magyar vállalkozások nagyobb jövedelmet legyenek képesek megtermelni a modern ICT-technológiák alkalmazásával.

Nyitrai arra biztatott minden érdeklődő fiatalt, pályázzanak maguk is, illetve mondják el barátaiknak, ismerőseiknek, hogy létezik egy ilyen lehetőség, csupán élni kell vele.