Visszakerültek a Gárdonyi-levelek Egerbe

Ahol a régmúlt kincsei rejtőznek, ott mindenképpen érdemes körülnézni, hiszen soha nem lehet tudni, milyen érdekesség, különlegesség tárul az ember elé. Persze nem árt a szerencse sem.

– Éppen a fővárosban, egy Múzeum körúti antikvárium előtt sétáltam, gondoltam, benézek az üzletbe, hátha valami régi, érdekes könyv akad a kezembe. A boltban azonban legnagyobb meglepetésemre két ismeretlen, Egerben kelt Gárdony-levélre bukkantam, melyeket egy aukció keretében árult az antikvárium – mesélte Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő.

Miután egy árverésen vetélytársak is akadhatnak, fontos a gyorsaság, ezért felhívta telefonon Habis László egri polgármestert, akivel közölte a hírt. Megbeszélték, hogy ajánlatot tesznek a levelekre, hogy azok a legméltóbb helyre, Eger városába kerüljenek.

Így is történt: a polgármester „követet menesztett” Budapestre, így sikerült megszerezni a felbukkant kincseket. A történet külön érdekessége, hogy éppen Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulója előtt sikerült meglelni a leveleket, így az augusztus 3-i programok mellett ezek a ritkaságok még gazdagabbá teszik az évforduló rendezvényeit.

Fotó: Nemes Róbert