A Fidesz a munkavállalók mellett áll

A Fidesz politikájának egyik alappillére a munka, amely intézkedéseink középpontjában áll. – jelentette ki Nyitrai Zsolt társadalmi kapcsolatokért felelős igazgató, a Munkástanácsok Országos Szövetségével folytatott egyeztetésen.

A megbeszélésen a kormányt Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára, a Munkástanácsokat Palkovics Imre elnök képviselte.

Czomba Sándor kiemelte, az elmúlt három és fél évben a munka világát érintő kérdésekben rendszeresen egyeztettek a Munkástanácsokkal. Az államtitkár úgy vélekedett, hogy számos olyan terület van a munka világában, ahol radikális változások mentek végbe – mondta, példaként említve a szakképzési rendszert, a felnőttképzést, illetve a Munkatörvénykönyv módosítását.

A foglalkoztatásra térve hangsúlyozta: 1992 óta nem volt ilyen magas szinten hazánkban a foglalkoztatottság. Ehhez számos kormányzati intézkedést kellett megtenni az elmúlt időszakban – jegyezte meg. Üdvözítőnek nevezte, hogy a közfoglalkoztatás mellett a válság ellenére a versenyszféra is táplálta a foglalkoztatás bővülését. Az államtitkár szerint a közfoglalkoztatás nem cél, hanem eszköz, különösen az olyan térségekben, ahol nem vagy alig van jelen a versenyszféra. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy a következő időszakban csökkenni fog a közfoglalkoztatás szerepe, és a közeljövőben egyre inkább áttevődik a súlypont a szociális szövetkezetekre, valamint a versenyszférában történő foglalkoztatásra.

A Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke a következő időszakban tisztázandó kérdések közt említette a munkavállalói tulajdont, a bizalmi vagyonkezelést, és a felnőttképzéssel kapcsolatos információs rendszer kialakítását.

Palkovics Imre kiemelte, hogy maximálisan támogatják a kormányzatot a rezsicsökkentés politikájában, ugyanis a munkavállalóknak húsbavágó kérdés a megélhetési költségek szintje.

Mindezeken túl az elnök hangsúlyozta: jónéven vettük a kormányzat hozzáállását a gazdasági kérdésekben, ugyanis e téren a nemzeti érdekek az elsődlegesek.

A tárgyaláson megvitatandó kérdésként merült fel a Munkástanácsok részéről továbbá a munkavállalók általános egészségi állapota is. Ennek kapcsán Palkovics Imre emlékeztetett, hogy a 90-es években regnáló balliberális kormányok privatizálták a foglalkozás egészségügyi rendszert, ami később negatív tendenciákat indított e területen. Szó esett továbbá az időskori foglalkoztatásról, az egyetemisták számára készülő foglalkoztatási ismeretterjesztő anyagokról, fogyasztóvédelmi problémákról, valamint a külföldön munkát vállaló magyarok hazacsábításának lehetőségeiről is.

A Munkatörvénykönyv gyakorlati hatásainak vizsgálatát a munkahelyeken elvégezve a Munkástanácsok Országos Szövetsége módosító javaslatokkal kíván élni, hogy a gazdasági előnyök és a munkavállalói érdekek egyensúlya vitathatatlan legyen.

Czomba Sándor összegzésében a kormányzat tárgyalókészségéről biztosította a Munkástanácsok képviselőit az elhangzott javaslatok és észrevételek tekintetében. Nyitrai Zsolt pedig azt javasolta, hogy a felmerült kérdésekről újabb konzultációt tartsanak.