Átadták Kömlőn a védőnői szolgálat felújított rendelőjét

A következő években a kömlőiek véleménye lesz a döntő abban, hogy a településen milyen beruházások valósuljanak meg – jelentette ki a helyi védőnői szolgálat felújított rendelőjének átadásán Nyitrai Zsolt, a megyei fejlesztésekért felelős miniszteri biztos, Kömlő országgyűlési képviselője.

Nyitrai Zsolt a Miniszterelnökség nevében, a település országgyűlési képviselőjeként köszöntötte a megjelenteket. Emlékeztetett arra, hogy Kömlőn tavaly együtt rakták le az ivóvíz minőségének javítását célzó beruházás alapkövét, ami jelzi, hogy Kömlő jobb helyzetben van, mint néhány évvel ezelőtt, hiszen a kormány adósságkiváltó programja során 5 milliós hiteltől szabadult meg az önkormányzat, így új fejlesztések indulhattak el.

A honatya hangsúlyozta, hogy az új uniós fejlesztési ciklus kezdetén Magyarország jól küzdött Brüsszelben, hiszen 12 ezer milliárd forintnyi támogatást szerzett, s ezt a növekedést úgy érte el, hogy az EU büdzséje összességében csökkent.

Szólni kell arról a szemléletváltásról – folytatta – amely az új fejlesztési ciklust jellemzi, s amelynek lényege, hogy az eddigi gyakorlattól eltérően döntően a helyi önkormányzatok és a lakosság határoz majd arról, milyen beruházásokra van szükség, és a központi szervekre inkább csak koordinációs szerep hárul. A célokat tehát helyben, közösen kell meghatározni.

A védőnői szolgálat rendelőjének felújítása kapcsán Nyitrai Zsolt szólt arról, hogy a Magyar Védőnői Szolgálat éppen az idén ünnepli  100 éves születésnapját. Ez a hálózat teljesen egyedi Európában, nem véletlen, hogy a hungarikumok sorába választották, s az sem, hogy az Országgyűlés a Magyar Védőnők napjává nyilvánította június 13-át.

Ma hazánkban 4500 védőnő tevékenykedik, Kömlőn egy szakember dolgozik. A kormány a lehetőségekhez mérten mindent megtesz helyzetük javítása érdekében: a 2016-os adótörvények például módot adnak arra, hogy az önkormányzatok iparűzési adómentességet vagy kedvezményt adjanak a védőnőknek. Emellett a szaktárca 2013-ban jelentette be, hogy a területi díjazás, illetve az ellátottak után kapott pontok alapján emeli a fizetést, támogatja azt, hogy e rendkívül fontos feladatot ellátó szakemberek több pénzt vigyenek haza. Meggyőződésem ugyanis – jelentette ki a képviselő -, hogy az egészségügyi alapellátás két alappillérét a háziorvosok és a védőnők jelentik.

Nyitrai Zsolt a felújított intézmény kapcsán elmondta: a munka 60 milliós beruházással valósult meg, teljes uniós és állami támogatással, tehát nem volt szükség önerőre, ami nagy segítséget jelentett az önkormányzat számára. Ebből a pénzből egyebek mellett megvalósult a teljes akadálymentesítés, sőt új eszközök beszerzésére is jutott. Külön öröm, hogy a munkálatok kivitelezője Heves megyei cég volt – mondta befejezésül a miniszteri biztos.