Gyorsan és hatékonyan juthatunk fejlesztési pénzekhez

Társadalmi együttműködés és párbeszéd kell ahhoz, hogy a szeptemberben induló pályázati kiírások révén Heves megye minél több forráshoz jusson az új uniós fejlesztési ciklus során – jelentette ki a megyei közgyűlésen napirend előtti felszólalásában Nyitrai Zsolt, a megyei fejlesztésekért felelős miniszteri biztos, Eger és térsége országgyűlési képviselője.

(TV Eger)

A Miniszterelnökség nevében köszöntötte a megyei közgyűlés elnökét és tagjait Nyitrai Zsolt, hiszen – hangsúlyozta a miniszteri biztos – a rendkívüli közgyűlés összehívása is feltétele annak, hogy módosuljanak a fejlesztések felgyorsítását célzó jogszabályok. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) végrehajtásának fontos előfeltétele ugyanis, hogy a megyék és a megyei jogú városok véglegesítik Integrált Területi Programjukat.

Mint elmondta: az Európai Bizottság és a kormány is számos olyan döntést hozott a közelmúltban, amiről tájékoztatni kell a megye közvéleményét. Ezek sorába tartozik, hogy a 2014-2020-as uniós fejlesztési ciklus során az eddigi nagybirtokok helyett a kis és közepes mezőgazdasági területek élvezzenek előnyt a támogatások elosztásánál. Az ezt finanszírozó vidékfejlesztési program egyébként hazánkban 1300 milliárdnyi forrást jelent, ennek 80 százaléka fordítható az említett célra, ami történelmi léptékű előrelépés – tette hozzá a honatya.

Sikerült elérni, hogy hazánk, így Heves megye mezőgazdasága, élelmiszeripara és erdészeti ágazata 40 százalékban részesüljön ezen forrásokból. Célunk egyértelműen a vidéki munkahelyek létesítése, illetve megtartása – jelentette ki.

Nyitrai Zsolt szólt arról is, hogy az vidékfejlesztési programból az első pályázatok már szeptembertől elérhetőek lesznek. Annak érdekében, hogy az érintettek első kézből kapják meg az információkat, meghívtam a megyébe, illetve Egerbe a program felelősét, Kiss Miklóst, a Miniszterelnökség vidékfejlesztésért felelős államtitkárát. Egy helyi polgármester és az államtitkár közösen egy polgármesteri, illetve gazdafórumot tartanak majd szeptember 3-án, csütörtökön, az egri Városháza dísztermében.

A miniszteri biztos emlékeztetett: a kormány meghirdette a 2014-2020-as uniós fejlesztési ciklus teljes keretösszegét a magyar vállalkozóknak és önkormányzatok számára annak érdekében, hogy nem forduljanak elő olyan anomáliák, amelyekkel a 2007-2013-as időszakban találkozhattunk, például, hogy az utolsó pillanatban kellett pályázati kerteket átírni. Célunk tehát, hogy az érintettekhez minél gyorsabban és hatékonyabban jussanak el a források, s ezzel hazánk versenyelőnyhöz jusson a régió más országaihoz képest.

Minden forintot, minden eurocentet le kell tehát hívnunk Brüsszelből, az elnyerhető összeg pedig nem kevés: 12 ezer milliárd forint áll rendelkezésre, ezzel a 3. legjobb helyen állunk a tagállamok sorában. Jó hír továbbá az is, hogy a források 60 százalékát gazdaságfejlesztésre használhatjuk, az eddigi 16 százalék helyett– jelentette ki.

Nyitrai Zsolt bejelentette, hogy a kormány elfogadta a megyék és a megyei jogú városok Integrált Területi Programjait, többek között ennek okán volt szükség a közgyűlés összehívására. Az elfogadott keret a TOP-program tekintetében Heves megye és Eger esetében több mint 50 milliárd forintot jelent. A felhasználás előfeltételi voltak az Integrált Terület Programok.

Szeptembertől tehát egy új szakasz kezdődik, társadalmi párbeszédre, átláthatóságra van szükség ahhoz, hogy a legjobb célokat jelöljük ki, illetve valósítsuk meg. Mindehhez most a források is rendelkezésre állnak – mondta Nyitrai Zsolt.