A kormány támogatja, hogy az Egri Bikavér legyen Hungarikum

Hétfőn az Országgyűlésben napirend után szólalt fel „Amire európai szinten büszkék lehetünk, az Egri Bikavér” címmel Nyitrai Zsolt, Eger és térsége országgyűlési képviselője. Ezt követően Hoppál Péter, az EMMI államtitkára válaszolt a felszólalásra.

TV Eger

Mint Nyitrai Zsolt hangsúlyozta, Eger és térsége, valamint az Egri borvidék képviselőjeként kért szót: az egri egy régi történelmi borvidék. Nagyon fontos a térségben élőknek a szőlő és a bor, hiszen több ezren élnek szőlészetből és borászatból.

„A borvidék szőlészeivel és borászaival folyamatos párbeszédben állunk, rendszeresen hívjuk őket szakmai fórumokra. A borvidék, s talán Magyarország legismertebb bora az Egri Bikavér, a vörös cuvée-nk, amelyre európai szinten is büszkék lehetünk, hiszen Bordeaux-ban, a borok olimpiájának is nevezett Challenge du Vin versenyen az Egri borvidék szerepelt a legjobban, rekordmennyiségű éremmel tértek haza az egri borászok” – tette hozzá.

A honatya szólt arról is, hogy pár hónappal ezelőtt ő maga kezdeményezte, hogy az Egri Bikavér kerüljön be a hungarikumok közé. Tette ezt azért, mert a kiváló nedű megfelel a hungarikumok kritériumának, hiszen a magyarság egyfajta csúcsteljesítményéről van szó. Ugyanakkor fontosnak tarja a fejlődést, így mára már minden komoly egri pincészet megalkotta a bikavér fehér párját, az Egri Csillagot, ami egy fehér cuvée.

A kormány támogatja, hogy az Egri Bikavér legyen Hungarikum

A képviselő elmondta: most pénteken Kisvárdán ülésezik a Hungarikum Bizottság. Terveik és reményeik szerint ezen az ülésen a bizottság a nemzeti értéktárba, a Magyar Értéktárba emeli az Egri Bikavért, ezáltal kiemelkedő nemzeti értékké nyilvánítja majd az Egri borvidék jeles termékét.

„Ez azért is fontos – és innen is arra kérem a bizottság tagjait, hogy támogassák ezt a javaslatot, – mert ez nagy előrelépés lenne számunkra, hiszen a Magyar Értéktárba kerülés, a kiemelkedő nemzeti értékké válás előfeltétele a hungarikummá válásnak, innen már csak egy lépés az, hogy az Egri Bikavért hungarikummá minősítsék” – fejtette ki.

Abban bízom, hogy hamarosan erről, tehát a hungarikummá minősítésről is beszámolhatok majd az Országgyűlés nyilvánossága előtt – jelentettet ki Nyitrai Zsolt.

A kormány nevében Hoppál Péter válaszolt a felszólalásra. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára egyebek mellett azt hangsúlyozta, valóban kiemelt fontosságú, hogy a magyar borágazat eredetvédelemmel összefüggő kérdéseire minél gyorsabb válaszok szülessenek.

„Az Egri borvidék volt az első, amely jól reagált az eredetvédelmi kihívásra, a korszak kihívására. Szükséges is volt ez, mert, ahogy képviselő úr elmondta, az Egri Bikavér minőségi fejlesztésére nagy hangsúlyt kellett fektetni. Ismeretes az a tény, hogy a rendszerváltás előtti időszak nem kedvezett a magyar borok megítélésének, azonban azok a lépések, azon az önkorlátozások, amiket a hegyközség és az egri termelők bevezettek az elmúlt években, meghozták gyümölcsüket. A rangos nemzetközi versenyeken sorra ezek a tételek érdemelték ki a figyelmet, s ezzel a magyar borágazat számára is jelentős sikereket hoztak” – jelentette ki Hoppál Péter.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy az egri bortermelők valóban az elsők voltak, akik az Egri Bikavérre az általános törvényi szabályozásnál részletesebb szabályozást dolgoztak ki. A magyar törvényi környezet tehát szavatolja a minőség garanciáját.

Hoppál Péter azt kívánta az egri bortermelőknek, hogy azt a befektetett munkát, azt a példás szabályozási rendszert, amit a termelésben megteremtettek, kísérje az elmúlt évekhez hasonló, hazai és nemzetközi megbecsültség.

Az egriek törekvését, az Egri Bikavér márka hungarikummá nyilvánítását pedig a kormányzat minden eszközzel támogatni szándékozik – fogalmazott az államtitkár.