Nőtt a nem állami szociális intézmények normatív támogatása

A kormány döntése értelmében a havi normatív finanszírozási támogatásnak a másfélszereséhez juthatnak az államháztartáson kívüli szociális intézmények fenntartói – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára Biatorbágyon.

kormany.hu

Czibere Károly a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum emeléséből származó többletkiadások kompenzálása érdekében a kormány úgy döntött, hogy az államháztartáson belüli szociálisintézmény-fenntartók többlettámogatáshoz jutnak, az ilyen intézményeket működtető egyházak és civil szervezetek pedig kompenzációt kapnak.

Az államtitkár elmondta, hogy az egyházi és civil fenntartók az eddig megszokott havi normatíva másfélszereséhez juthatnak hozzá a következő hónapokban, addig, amíg véglegesen nem rendeződik az ágazatban a bérnövekmény hosszú távú finanszírozása.

Nőtt a nem állami szociális intézmények normatív támogatása

Fotó: Botár Gergely/kormany.hu

Fontos eleme az intézkedésnek, hogy a kormány 9 milliárd forintot biztosít a már korábban kidolgozott pótlékrendszer bevezetéséből adódó emelésekre. Ebből 1,5 milliárd a bölcsődei rendszert érinti, a többi a szociális gyermekvédelemben a döntően felsőfokú végzettségű munkatársaknak jelent több mint bruttó 50 ezer forintos bérnövekedést – ismertette.

Czibere Károly kitért arra is, hogy 2018 januárjától az egészségügyi munkakörben egészségügyi végzettséggel foglalkoztatottak további bérkiegészítést kapnak, amely 2-3 milliárd forintos többletet jelent évente a költségvetésnek. Hozzátette: az elmúlt három évben 22 százalékkal emelkedett az átlagbér az ágazatban, a növekedés a következő két évben még 33 százalék lesz.

(kormany.hu/MTI)