Ma is küzdenünk kell a szabadságunkért

A szabadságért és a függetlenségért mindig meg kell küzdenünk, így volt ez 1848-49-ben, de így van ez napjainkban is – jelentette ki Tiszanána március 15-i megemlékezésén Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, Tiszanána országgyűlési képviselője.

fuzesabonytv.hu

Az ünnepség szerdán délután a tiszanánai Országzászlónál koszorúzással vette kezdetét, majd a kulturális műsort követően Nyitrai Zsolt mondta el beszédét.

Mint kijelentette, március 15-e a magyar szabadság napja, a magyar szabadság szimbóluma: 169 évvel ezelőtt azok mozdultak meg, aki Európa és Magyarország szabadságát egyaránt ki akarták vívni. Ezek a hősök életüket is hajlandóak voltak feláldozni, hogy elérjék céljukat.

Ma is küzdenünk kell a szabadságunkért

A mai megemlékezés is arra figyelmeztet bennünket, hogy a szabadságért mindig meg kell küzdenünk, egész történelmünk azt bizonyítja, hogy a szabadságot sohasem adták ingyen. Az 1848-as forradalom jelentette a kezdetet, az akkori hazafiaknak köszönhetjük szabadságunkat. Nem hódoltak be ugyanis az idegeneknek, s önálló, független döntéseket hoztak a nemzet nagy kérdéseiről – hangsúlyozta Nyitrai Zsolt.

Március 15. példája megmutatta számunkra azt is, hogy a magyarok képesek összefogni a nagy és közös cél elérése érdekében. Tisztelet a bátraknak! – tette hozzá -, azoknak, akik ezt az utat választották mindannyiunk jövőjéért.

A honatya emlékeztetett: 1848-ban összefogott magyar és nem magyar, nemes és polgár, fiatal és idős, férfi és nő, hiszen mindannyian jól tudták, hogy milyen nagy a tét. Kiadták a Nemzeti dalt, a 12 pontot, s megteremtették a sajtószabadságot is. Kossuth, Batthyány, Petőfi és Bem apó egyaránt kitűzték mellükre a kokárdát, és hitet tettek a függetlenség kivívása mellett.

Nyitrai Zsolt kijelentette: nem csak 1848-ban vagy 1956-ban, hanem ma is a függetlenségünkért küzdünk, azért, hogy megőrizzük Európa identitását, s újra kell fogalmaznunk céljait. Földrészünkön jelenleg mély változások zajlanak, nekünk, magyaroknak pedig fontos szerepünk van a helyes út megtalálásában, hiszen hazánk megerősödött, bizonyította életképességét.

A lázadás korszakát éljük, szembe kell mennünk azzal az uniós tervvel, hogy a jövőben ne legyenek nemzetek, csupán nemzetiségek.

Mi azon a véleményen vagyunk, hogy Magyarország legyen a magyaroké, Európa pedig az európaiaké, s ne Brüsszelből mondják meg nekünk, milyen legyen az adórendszerünk, s hogy csökkenthetjük-e a rezsiköltséget – jelentette ki.

A tiszanánaiak mindig is ápolták a hősök emlékét, van a településen ’48-as katonasír, nem rég pedig felavatták az ’56-os Büszkeség pontot. S bár a szabadságharc elbukott, nem volt hiábavaló a küzdelem, itt állunk és együtt hajtunk fejet a hősök emléke előtt! – fogalmazott az országgyűlési képviselő.

Beszéde végén Nyitrai Zsolt oklevelet adott át Orbán Károlynak, aki önkormányzati képviselőként, a helyi általános iskola igazgató-helyetteseként, valamint a Tiszanánai Református Egyházközség gondnokaként hivatásának tekinti az oktatást és a helyi közösség építését Tiszanánán.

Tóth József, a település polgármestere méltatta az 1848-49-es forradalom és szabadságharc jelentőséget és máig ható tanulságait, majd ezt követően kitüntetéseket adott át az évforduló alkalmából.