Egy robogóval bővült a kápolnai macskaotthon flottája

A kormány állatbarát intézkedéseinek, politikájának és a civil szervezetek együttműködésének köszönhetően egyre sikeresebb a hazai állatvédelem ügye – jelentette ki a Macskaárvaház Alapítvány kápolnai rendezvényén Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, országgyűlési képviselő.

TV Eger

Az alapítvány alapítóinak és segítőinek köszöntése után Nyitrai Zsolt elmondta: az állatvédelem kapcsán nem árt felidézni azokat az eredményeket, amelyeket közösen értünk el az utóbbi években. A kormány ugyanis 2010 óta fontos feladatának tekinti a felelős állattartás erősítését nem csupán a házi kedvencek, de a haszonállatok esetében is.

Hozzátette: elsősorban tudatformálásra van szükség, mindenkinek meg kell tanulnia, hogyan kell viselkedni az állatokkal annál is inkább, mert Magyarországon 2 millió kutya él, a macskák száma pedig eléri a 2,4 milliót.

Egy robogóval bővült a kápolnai macskaotthon flottája

Szólt arról is, hogy idén először külön költségvetési sort „kapott” az állatvédelemre szánt támogatási összeg, amely jövőre tovább emelkedik. A 2010-es esztendőtől kezdve összességében több mint 3,4 milliárd forintot fordított az állami költségvetés az állatvédelemre – jelentette ki Nyitrai Zsolt.

Nagyon jó hír az is – folytatta -, hogy egyre többen nem a tenyésztőktől, hanem az állatmenhelyekről választanak maguknak kutyát és macskát, így a hányattatott sorsú élőlények is családias, szerető környezetbe kerülhetnek.

A honatya az alapítvány és a macskaotthon példáját említve beszélt arról, hogy hazánkban – így Kápolnán is – sikert és eredményt hozott az együttműködés. Jó példaként említette azt a kutyakereső mobil applikációt, amely egy civil szervezet és a hatóság közös munkájának köszönhetően segíti az eltűnt ebek felkutatását.

Szót kell ejteni arról is, hogy még mindig sok támadás éri az emberek részéről az állatokat, ezért a Btk. szigorításával akár letöltendő börtönbüntetést is kaphatnak az állatkínzók, erre már több példa is volt az utóbbi években – mondta az országgyűlési képviselő.

A kápolnai otthon most két civil szervezet – a Macskaárvaház Alapítvány és a Régi Járművek Egri Egyesülete – együttműködése révén egy robogót kapott ajándékba, amellyel felkutathatják és szállíthatják a bajba jutott cicákat. Köszönetet kell mondani mások mellett Kiss Norbert Európa-bajnok kamionos versenyzőnek, a segítőknek, mecénásoknak és az aktivistáknak, mert ezeknek az embereknek nagy részük van abban, hogy a 10 éve létező alapítvány közel két éve egy modern és barátságos macskaotthont varázsolhatott egy régi épületből – tette hozzá Nyitrai Zsolt.