Milliárdos iskolafejlesztések Egerben és térségében

Az idei tanévkezdés kapcsán közel egymilliárd forintos fejlesztésekről adhatunk számot Egerben és térségében. Az oktatási intézmények felújítása, modernizálása Eger, Poroszló, Sarud, valamint Besenyőtelek iskoláit érinti. A kormány az oktatásra szánt forrásokkal a jövőbe fektet be, hiszen a támogatások révén ez a stratégiai terület az egész nemzet sorsát, boldogulását meghatározza.

A Széchenyi 2020 program keretében meghirdetett infrastrukturális fejlesztésekre az Egri Tankerületi Központ összesen tizenkét pályázatot nyújtott be. Ezek közül ötöt a „Köznevelési intézmények infrastrukturális fejlesztése, a hátránykompenzáció elősegítése és a minőségi oktatás megteremtése érdekében” címmel, hetet pedig „Az állami fenntartású köznevelési intézmények tanulást segítő tereinek infrastrukturális fejlesztése” címmel.

Tizenegy pályázatra a napokban a tankerület megkapta a támogatói döntésekről szóló értesítéseket, melyek alapján több település oktatási intézményében a következő – régóta várt – fejlesztések indulhatnak el.

1. A Poroszlói Vass Lajos Általános Iskola fejlesztése című pályázaton az intézmény közel 309 millió forintot nyert.

Ennek keretében a poroszlói intézmény mellett annak sarudi telephelye is támogatásban részesül. Poroszlón bővítik és modernizálják az épületet az energetikai követelményeknek megfelelően: kialakítanak hat csoportszobát, kicserélik a tornaterem ajtaját, felújítják az udvart és az épület faburkolatát. A tetőre pedig az energiatakarékosság érdekében napelemek kerülnek.

2. Az Egri Balassi Bálint Általános Iskola 150 milliót nyert tornaterem, illetve tornaszoba, valamint ezek kiszolgálóhelyiségeinek korszerűsítésére, de megvalósulhat a sportudvarok felújítása is. Mód nyílik a természettudományos tárgyak oktatását segítő tantermek korszerűsítésére, nyílászárók cseréjére is.

3. Az Egri Pásztorvölgyi Általános Iskola és Gimnázium szintén 150 milliós támogatást nyert, itt elsősorban az energetikai rendszert modernizálják. Ugyanakkor jut pénz belső átalakításokra, nyolc tanterem és az aula komplett felújítására.

4. A Besenyőtelki Dr. Berze Nagy János Általános Iskola több mint 148 milliót nyert a pályázaton. Ebből az összegből jut a tetőszerkezet és a homlokzat szigetelésére, valamint felületkezelésére is.

Emellett nyílászárókat is cserélnek, felújítják a mosdókat, de megújul két tanterem is. Lehetőség lesz a színházterem és a tornaterem korszerűsítésére is, de elkezdődnek a biztonsági kamerák telepítéséhez szükséges kivitelezési munkák is.

5. Az Egri Kemény Ferenc Sportiskolai Általános Iskola Árpád Fejedelem Tagiskolája 43 millió forintot kapott, amelyből megvalósulhat az épület teljes tetőcseréje.

A kormány minden szükséges feltételt igyekszik megteremteni ahhoz, hogy a magyar diákok színvonalas oktatásban részesüljenek, ugyanakkor jobb körülmények között tanulhassanak.