Az egyházi épületek és intézmények támogatása fontos kormányzati cél

Eger egyházi város, valamint kulturális központ is egyben, ezért természetes, hogy mind a város, mind a kormány hozzájárul az egyházi épületek és intézmények támogatásához – jelentette ki Nyitrai Zsolt azon a szerdai sajtótájékoztatón, amelyet közösen tartott Soltész Miklóssal, az EMMI államtitkárával.

TV Eger

Soltész Miklós civil és egyházi ügyekért felelős államtitkár elmondta: az elmúlt órákban koordinációs egyeztetés zajlott Egerben az egyházak képviselőivel, ahol szó esett a közösen elért eredményekről, arról, hogy milyen lépéseket tett a kormány a pozitív változások érdekében. Nagy fordulat következett be a családok és az egyházak támogatása terén, ennek a pozitív változásnak pedig konkrét jelei vannak – tette hozzá.

A születések arányát kifejező ráta 2010-ben 1,25 volt, ám idén ez 1,5-re nőtt. A házasságkötések száma 40 százalékkal nőtt, a válásoké 20 százalékkal csökkent egyebek mellett az új családtámogatási koncepció – adójóváírás, otthonteremtési kedvezmény – következtében.

Az egyházi épületek és intézmények támogatása fontos kormányzati cél

Mint Kifejtette, a kormány segítette a hitélet gyakorlását, a templomok, plébániák, parókiák felújítását, valamint oktatási és szociális tevékenységét is. Így az egri térségben 11,5 milliárdos segítséget kaptak a római katolikusok, a reformátusok, a görögkeletiek, valamint a kisebb felekezetek is épületeik rendbetételére.

Jó és új hír – folytatta -, hogy a tetőszerkezet rekonstrukciójával tovább folytatódik az egri Minorita templom megújítása, amelyre 270 milliót költenek.

Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, Eger térségének országgyűlési képviselője hangsúlyozta: egri városi projektek keretében számos híres egyházi épület szépül meg a jövőben. Köztük van a Bazilika, valamint a Hittudományi Főiskola, sor kerül az Eszterházy palota rekonstrukciójának II. ütemére és egy új templom is épül a Felsővárosban.

Szólt arról is, hogy Eger egyházi város, tehát természetes és fontos a fent említett beruházások segítése. Az egyházi támogatások, a Modern Városok Programja, valamint a TOP-os pályázatok révén ezek a történelmi épületek régi fényükben pompázhatnak majd a város nagy büszkeségére – jelentette ki Nyitrai Zsolt.