Olcsóbb állam: komfortos ügyintézés Egerben és Füzesabonyban

Az olcsóbb és jobb állam megteremtése nemcsak a jogszabályok megváltoztatását, az illetékek, díjak csökkentését, hanem egyben az ügyfélforgalmat kiszolgáló középületek modernizációját is jelenti – jelentette ki Nyitrai Zsolt azon a sajtótájékoztatón, amelyet közösen tartott dr. Pajtók Gábor kormánymegbízottal.

TV Eger

Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, Eger és térsége országgyűlési képviselője a “Középületek energetikai korszerűsítése az egri és füzesabonyi járásokban” címet viselő projekt ünnepélyes zárásán elmondta: a 2010-es kormányra kerülésük után tűzték ki a modern, jó, polgárbarát, olcsó, szolgáltató állam megteremtését. Azt akarták elérni, hogy a polgárok életét megkönnyítsék, s ezért az addigi rendszer megújításáról döntöttek.

Így – folytatta – az észszerűség elvét követve megváltoztatták a jogi környezetet, aminek következtében pozitív változások indultak el a közigazgatásban. A 2015-ben e témában megtartott nemzeti konzultáción 400 ezer ember véleményét kérték ki, mielőtt a kor követelményeihez igazították a jogszabályokat.

Olcsóbb állam: komfortos ügyintézés Egerben és Füzesabonyban

A második nagy lépés – tette hozzá Nyitrai Zsolt – a szakszerű és gyors ügyintézés feltételeinek megteremtése volt. A határidők lerövidültek, de szükség volt a közszolgálatban dolgozók szemléletváltására is, olyan gondolkodást kellett meghonosítani, amelynek lényege: hogyan lehet minél gyorsabban és főleg egyszerűbben elintézni a polgárok ügyeit.

Hangsúlyozta azt is, hogy az olcsóbb állam megteremtése két szempontból is nagy jelentőséggel bír. Egyrészt az illetékek és díjak csökkentése ez év elején mind a magánszemélyek, mind a vállalkozások számára megtakarítást hozott, ugyanakkor a vonzó életpálya modell révén egyre javul a dolgozók hivatástudata és szakmai tudása, míg régebben sokan csak “parkolópályának” tekintették a közigazgatást. Beszédes adat az is, hogy az Egri Járási Hivatal 456 dolgozója évente több mint 400 ezer ügyet intéz el – tette hozzá.

Nem mindegy az sem, hogy az ügyfelek hova, milyen épületbe mennek be, ha az állammal van dolguk, de az sem, hogy a munkatársak milyen körülmények között tevékenykednek. Hiszen az olcsóbb állam azt is jelenti, hogy korszerű, energiatakarékos, komfortos környezetben fogadják az embereket. Igen fontos a közérzet, mint ahogy az is, hogy a korszerűbb energetikai rendszerek nagy megtakarítást jelentenek a jövőben, ami mindannyiunk közös érdeke – fejtette ki Nyitrai Zsolt.

Dr. Pajtók Gábor, a Heves Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott a projekt kapcsán kifejtette: az összesen 1,2 milliárdos beruházás nagyrészt uniós támogatásból valósult meg, de saját forrást is bevontak, például az épületek festéséhez. Nagy eredmény – mondta – hogy a munkálatok 90 százalékát Heves megyei vállalkozások végezték.

Az egri és a füzesabonyi járásban végül is 10 középület energetikai korszerűsítése zajlott le, ennek folyamán Abonyban teljesen felújították a járási hivatal földhivatali osztályát a Széchenyi úton. A most felújított épületek fenntartása összesen évi 65 milliós megtakarítást jelent a korszerű – helyenként napelemes – technológia felhasználásával.

Minderre nagy szükség volt, hiszen az utóbbi 25-30 évben lényegében nem történt fejlesztés ezen épületek esetében.

Boncz László, az Egri Járási Hivatal vezetője részletesen is beszámolt a kormányhivatal egri intézményeinek, kirendeltségeinek felújításáról, amelyek a Szarvas téren, valamint a Kossuth, a Deák, a Szövetkezet és a Barkóczy utcai épületeknél valósultak meg.