Hazatértek az Egri nők

Mostantól fél éven át ingyenesen tekinthető meg az Egri Érseki Palota Látogatóközpontjában Székely Bertalan Egri nők című utolsó vázlata – jelentette be Nyitrai Zsolt a Ternyák Csaba egri érsekkel közösen tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.

TV Eger

Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, Eger és térsége országgyűlési képviselője elmondta, hogy a sok gyakorlati feladat mellett fontos szimbolikus döntések születtek a megyeszékhely életében. Ezek: a főiskola egyetemmé válása, a vár Nemzeti emlékhellyé nyilvánítása, valamint az, hogy hungarikum lett – első magyar vörösborként – az Egri bikavér.

Amikor meglátta, hogy feltűnt egy aukción Székely Bertalan festménye – folytatta –, nyomban megkereste az illetékes vezetőket, támogassák őt abban, hogy kerüljön köztulajdonba a híres kép, így a védett műalkotást elővásárlási jogával élve megvásárolta az állam. Így magántulajdonból köztulajdonba került az ismert festmény, az Egri nők.

Hazatértek az Egri nők

Fotó: Komka Péter/MTI

Nyitrai Zsolt szólt arról is, hogy a festmény Eger szimbóluma lett, jelképezi a szabadságot, a hazaszeretet és hazánk védelmének nemes kötelességét. Ezért is született döntés az állami vezetőkkel történt egyeztetés után, hogy az alkotást először Egerben láthassa a közönség – tette hozzá.

Az Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázat kapcsán beszélt arról is, hogy továbbra is mindent megtesznek annak érdekében, hogy minél több értéket, attrakciót hozzanak Egerbe. Ugyanakkor fontos feladat az is, hogy Eger is minél többször mutatkozzon be a fővárosban és szerte Európában – fejtette ki.

Azt kívánom, hogy mostantól minél több egri, hazai és külföldi turista tekintse meg ezt különleges, a város történelméhez oly szorosan kötődő képet – mondta a honatya.

Ternyák Csaba egri érsek hangsúlyozta, nagy öröm számukra, hogy a két éve megnyitott Érseki Palota látogatóközpontjában mutathatják be a festményt, hiszen az egyháznak mindig is feladata volt a művészet és a kultúra támogatása. Az egri polgárok sokáig csak kívülről csodálhatták meg az épületet, de a látogatóközpont megnyitása óta immár mindenki megismerkedhet a palota értékeivel. Az Egri nők című kép egy külön termet kapott az épület földszintjén, de bízom abban, ha valaki – nem mellékesen ingyenesen – megtekinti a művet, kedvet kap ahhoz, hogy megnézze az egész gyűjteményt.

Ternyák Csaba elmondta: az, hogy Eger a régió kulturális központja, „fővárosa”, azt mindenki jól tudja. Ugyanakkor az is tény, hogy a történelem során Eger védelmezte Európát az ellenséggel szemben, így tehát ma is érdemes arra, hogy mint kulturális bástyára, fellegvárra tekintsünk a városra, amely megérdemli, hogy Európa kulturális fővárosa legyen! – tette hozzá.

 Hazatértek az Egri nők