XXII. Bikavér Ünnep: Egri palackot az egri bornak!

Ezen a jeles napon kezdeményezem, hogy a Szekszárdi és a Tokaji borvidék mintájára az Egri borvidéknek is legyen egy önálló, összetéveszthetetlen saját palackja, amely a minőséget, a hagyományt és a modernitást egyaránt jelképezi – jelentette ki Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, Eger és térsége országgyűlési képviselője a XXII. Egri Bikavér Ünnepének csütörtök esti megnyitóján.

TV Eger

Pál Sándor, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa elnökének köszöntője után Ternyák Csaba egri érsek szólt a megjelentekhez. Mint elmondta, az átváltozás egyik legszebb szimbóluma az a folyamat, ahogy a szőlőből bor lesz. Ugyanakkor – tette hozzá – a bor képes arra is, hogy az embert jókedvűvé és boldoggá változtassa.

XXII. Bikavér Ünnep: Egri palackot az egri bornak!

Ezt követően Tarlós István, Budapest főpolgármestere hivatalosan is megnyitotta a XXII. Egri Bikavér Ünnepét Szent Donát napján.

Mint hangsúlyozta, nagy megtiszteltetés számára, hogy jelen lehet ezen az immár nemzetközi hírű rendezvényen, amelyet egyre többen várnak az évek múlásával.

A főpolgármester szólt a szőlő egri megjelenésének történetéről, az 1552-es ostromról, ahol a legenda szerint a törökök azt hitték, bikák vérét isszák a harcosok, attól van bennük oly sok erő. Azóta az a hungarikummá vált Egri Bikavér világhírű lett, és a nemzetközi sikerek is jelzik, hogy az Egri borvidék kivételes fejlődési pályára állt.

Tarlós István beszélt arról is, hogy a XIX. században elpusztultak a Budán máig megtalálható szőlőültetvények, így hát természetes, hogy a Budapest bora címet az Egri Bikavér viseli a jövőben.

XXII. Bikavér Ünnep: Egri palackot az egri bornak!

Nyitrai Zsolt beszédében köszönetet mondott a rendezvény létrejöttéért az egri szőlészeknek és borászoknak, Ternyák Csaba egri érseknek, Habis Lászlónak, Eger polgármesterének és Tarlós Istvánnak, utóbbinak azért is, mert segítő barátja Egernek, amely egyedülálló módon testvérvárosa lehet Budapestnek.

Mint kifejtette: a világ egyik legnagyobb borversenyén Boerdeaux-ban az egri borok immár sokadjára szerepelnek a legjobban, hiszen a legtöbb érmet érdemlik ki Magyarország összes borvidéke közül. Így borászaink évről évre erősítik hazánkban és a nemzetközi színtéren is az egri nedűk jó hírét.

Mint a honatya emlékeztetett, a választások után megígérte, hogy a város és a térség kezdeményező képviselője szeretne lenni. Ezért most azt javasolja, hogy a Szekszárdi és a Tokaji borvidék mintájára az Egri borvidéknek is legyen egy önálló, összetéveszthetetlen saját palackja, amely a minőséget, a hagyományt és a modernitást jelképezi. Egyúttal kéri a borvidék borászait, hogy tegyenek javaslatot egy kifejezetten egri palack megtervezésére és megvalósítására.

Nyitrai Zsolt végül átadta a 2017. Év Egri Bortermelője címet Turcsek Orsolyának és Tarnóczi Zoltánnak.

A 2017. Év Egri Szőlőtermelője az idén Tóth Ferenc, míg az Év Borgasztronómusa Barabás Zoltán lett.