Eger és térsége kiemelt turisztikai központ lehet az idén

Az idei év stratégiai célja, hogy Eger és térsége kiemelt turisztikai központtá váljon, és az elkészült tervezetet még az idén elfogadja a kormány így növelve az ide érkező támogatások összegét – hangsúlyozta Nyitrai Zsolt azon a sajtótájékoztatón, amelyen bejelentették: szeptember 16-án Egerben rendezik meg a Stílusos Vidéki Éttermiség egyesület (SVÉT) 10. hagyományos éves közönségtalálkozóját.

TV Eger

Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, Eger és térsége országgyűlési képviselője örömének adott hangot annak kapcsán, hogy a rangos egyesület idén Egert választotta éves országos találkozója helyszínéül. Kifejtette, hogy a SVÉT fontos munkát vállal a szemléletformálásban, a minőségi gasztronómia népszerűsítésében a vidéki Magyarországon, ugyanakkor közösséget is építenek, amely összehozza az éttermeket egymással és természetesen a közönséggel.

Mint hozzátette, a város vezetése és ő maga is lelkesen támogatta a rendezvény szervezését, de fontos szerepük volt a kiváló egri vendéglősöknek is abban, hogy Egert választották a jubileumi 10. találkozó helyszínéül.

Eger és térsége kiemelt turisztikai központ lehet az idén

A város továbbra is fontos feladatának tekinti – folytatta –, hogy minél több nagy hazai rendezvényt fogadjon, ugyanakkor azt is, hogy a fővárosban minél több egri termékkel, programmal és attrakcióval szerepeljenek növelve ezzel a térség vonzerejét. Fontos, hogy országos és nemzetközi hírességek is rendszeresen felkeressék a várost, hogy jó hírünket vigyék a világba.

Nyitrai Zsolt a 2018-as esztendő stratégiai céljának azt tekinti, hogy Eger és térsége kiemelt turisztikai központtá váljon, hiszen ha ez sikerül, a megnövelt támogatások, újabb lehetőségek miatt felgyorsulhat az idegenforgalom fejlődése. A koncepció kidolgozását támogatta a Magyar Turisztikai Ügynökség, majd az egyeztetések után elkészült az a kormányjavaslat, amelyet várhatóan még az idén elfogad a kabinet.

Eger és térsége kiemelt turisztikai központ lehet az idén

Az előnyök egyértelműek, a felsoroltakon kívül mód nyílik a turisztikai infrastruktúra fejlesztésére, családbarát szálláshelyek kialakítására, ami növeli a látogatók számát és erősíti a helyi gazdaságot. A borászok, vendéglősök, szállásadók, a turisztikához, kultúrához kapcsolódó vállalkozások, szakemberek közös összefogása még sikeresebbé teheti a térséget, az Egert az autópályával közvetlenül összekötő elkészülő út pedig gyorsabbá, biztonságosabbá teszi a közlekedést Egerbe és környékére – jelentette ki az országgyűlési képviselő.

Ruprecht László, a Stílusos Vidéki Éttermiség egyesület elnöke arról szólt, nem véletlen, hogy a jubileumi találkozót Egerbe hozták, mert – mint mondta, Eger és térsége olyan, mint egy kis Franciaország – kiváló gasztronómiai adottságokkal rendelkezik (vadak, sajtok, borok vagy a szilvásváradi pisztráng, a gyönyörű tájak), ami szaktudással párosul. A szeptember 16-i találkozónak tehát ideális helyszíne lesz Eger.

Az elnök a SVÉT megalakulásáról elmondta, először hat étterem szövetségeként működtek, ám ma már tizenhat kiváló vidéki vendéglátóhely tartozik soraikba, mindez pedig a megnövekedett igényeknek köszönhető. A minőségi gasztronómia népszerűsítésén túl alapvető feladatuk, hogy a séfek, valamint a termelők és az éttermek között napi kapcsolatot tartsanak fenn, támogassák a regionális termelők piacra jutását, újabban pedig a kereskedőket is bevonják ebbe a közösségbe.

Egerben különösen fontos hangsúlyozni, hogy milyen fontos a borászok és az éttermek kapcsolata, hiszen a jóval előbbre járó magyar borászat nélkül nehezen sikerült volna elérni a lassabban kibontakozó hazai minőségi gasztronómia elterjedését.

Macsinka János, a Macok Bisztró és a brumbrum képviseletében, valamint a rendezvény egri szervezőjeként (és a SVÉT elit klubjának tagjaként) elmondta, nagy megtiszteltetés számukra, hogy megszervezhetik ezt a rangos országos rendezvényt.

Bolyki János borász, a helyszínt biztosító házigazda arról beszélt, hogy találkozón az egri Bolyki-völgyben a SVÉT tagéttermei vesznek részt. A séfek Eger neves borászaival szövetkezve finom falatokkal és jó egri borokkal várják a közönséget.

Immár hagyomány, hogy a programot megelőző nap estéjén jótékonysági vacsorát szervez az egyesület. A vacsoraest szeptember 15-én este a brumbrumban lesz. A befolyó összegből fiatal szakácsok vidéki szakmai gyakorlati ösztöndíjprogramját támogatják.

Információk: www.svet.hu