Szövetségben a cukorbetegekkel nemcsak a diabétesz világnapján

Magyarország Kormánya kiemelt figyelmet fordít a cukorbetegekre, és komoly szövetségesnek tekinti a cukorbetegeket képviselő szervezeteket – mondta keddi napirend előtti, a diabétesz világnapja alkalmából elhangzott parlamenti felszólalásában Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott.

ELNÖK: Tisztelt Országgyűlés! Szintén napirend előtti felszólalásra jelentkezett Nyitrai Zsolt, a Fidesz képviselője: „Szövetségben a cukorbetegekkel nemcsak a diabétesz világnapján” címmel. Öné a szó, képviselő úr.

NYITRAI ZSOLT (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Köszönöm a szót és a lehetőséget. A mai napirend előtti felszólalásomat a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja nevében azért teszem, mert holnap, november 14-én lesz a diabétesz világnapja.

Szövetségben a cukorbetegekkel nemcsak a diabétesz világnapján

Ebből az alkalomból is fontosnak tartom, hogy itt, a Magyar Országgyűlés nyilvánossága előtt beszéljünk erről a rendkívül komoly kérdésről. Hazánkban több mint 700 ezer ember szenved ismert cukorbetegségben. Szakértői számítások szerint azonban Magyarországon a cukorbetegek tényleges száma ennél jóval nagyobb, 1 millió 200 ezer, hiszen sokan nem vesznek részt rendszeres kezelésen, vagy pedig nem is tudnak róla, hogy cukorbetegek. Hazánkban tehát 1 millió 200 ezer honfitársunkat érinti a cukorbetegség. Tudnunk kell, hogy a diabétesz, a cukorbetegség esetében két típusról beszélhetünk. Míg az 1-es típus magától alakul ki, addig a 2-es típus az ember életvitele, a rossz táplálkozás és a mozgáshiány miatt kerül előtérbe.

Tisztelt Országgyűlés! Ezekből a számokból, ezekből az adatokból mindannyian jól láthatjuk, hogy Magyarországon milyen komoly társadalmi kérdés, társadalmi nehézség a cukorbetegség. Mindemellett azt is látnunk kell, hogy milyen fontos és komoly társadalmi csoportot alkot hazánkban a cukorbetegek több mint 1 millió 200 ezres közössége. Ismernünk és értenünk kell az ő életüket, mindennapjaikat.

Tisztelt Országgyűlés! Én örülök, hogy a cukorbetegekre ma jóval nagyobb figyelem, komolyabb odafigyelés jut, mint korábban. Ebben a kérdésben nagyon nagy szerepe van az oktatásnak és a megelőzésnek. Ma a mindennapos testnevelésnek köszönhetően 1 millió 200 ezer gyermek sportol mindennap, ezzel jelentős mértékben csökken majd a következő nemzedékek cukorbetegsége. 2015-től az új közétkeztetési rendeletnek köszönhetően az iskolai menzákon csökkent a só-, a zsír- és a cukorhasználat.

Tisztelt Országgyűlés! Magyarország Kormánya fontos partnerként tekint a cukorbetegekre, és komoly szövetségesként a diabéteszeseket képviselő szervezetekre. Mutatja ezt az is, hogy még idén márciusban Magyarország Kormánya stratégiai együttműködési megállapodást kötött a cukorbetegek érdekképviseleti szervezeteivel. A megállapodások több fontos pontra is fókuszáltak, amelyek végrehajtását folyamatosan nyomon követjük, egyrészt a korszerű diabéteszes megelőzés megteremtésére, másrészt a vércukor ellenőrzésére szolgáló eszközök, például tesztcsíkok támogatásának áttekintésére a betegterhek csökkentése érdekében.

Az egyik szervezet felvetése szerint meg kell vizsgálnunk, hogy a telemedicina mely formái vezethetők be a cukorbeteg-gondozásban, megkönnyítve és meggyorsítva ezzel mind a beteg, mind pedig az orvos munkáját. Fontos és nagy feladatunk van továbbá a pedagógusképzés területén, a pedagógusoknak ismerniük kell, hogy mi a cukorbetegség, és hogyan kell vele együtt élni a mindennapokban; ne féljenek a pedagógusok a cukorbeteg gyermekek ellátásától.

Tisztelt Országgyűlés! A Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja arra kéri Magyarország Kormányát, hogy újítsa meg ezen stratégiai partnerséget a cukorbeteg-érdekképviseletekkel, az egészségügyi és oktatási kormányzat pedig nagy lépésekkel haladjon előre például a Magyar Diabétesz Társaság által javasolt pontok megvalósításában, hogy mind az 1 millió 200 ezer cukorbeteg honfitársunk mindennapját meg tudjuk könnyíteni.

Engedjék meg, hogy itt, a Magyar Országgyűlésben mondjak köszönetet azoknak a szervezeteknek, amelyek sokat tettek, tesznek a cukorbetegekért: Magyar Diabétesz Társaság, Egy Csepp Figyelem Alapítvány, Szurikáta Alapítvány, Sportos Cukorbetegekért Egyesület, MentaPRO Alapítvány, ELTE Tanító és Óvóképző Kar, Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége.

Tisztelt Országgyűlés! Innen, a Magyar Országgyűlésből üzenjük a cukorbetegeknek, a Fideszre, a kormánypártokra és Magyarország Kormányára mindig számíthatnak. Köszönöm a figyelmüket.

ELNÖK: Köszönöm szépen, Nyitrai Zsolt képviselő úr. A kormány nevében Rétvári Bence államtitkár úr válaszol az elhangzottakra.

DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Én is köszönöm az ön közreműködését is, tisztelt képviselő úr, hogy ezek a stratégiai partneri megállapodások létrejöttek. Bízunk benne, hogy megújulhatnak, hiszen nagyon fontos, hogy minden cukorbeteg számára, minden, cukorbeteget magában foglaló család számára a kormány érezhető segítséget nyújtson abban is, amit ön is elmondott, hogy megelőzzük azt, hogy bizonyos típusú betegségek a későbbiekben kialakuljanak.

620 ezer olyan polgártársunk van, aki rendszeresen valamely cukorbetegség kezelésére hivatott gyógyszert vált ki. Ebből évente átlagosan 170 ezren vannak azok, akik valamilyen inzulinkezelést is kapnak. Ha az elmúlt tíz évben nézzük a gyógyszerkasszából a részükre nyújtott, kifizetett támogatásokat, akkor azt láthatjuk, hogy az antidiabetikumok esetében 5,5 milliárd forintról 15 milliárd forintra nőtt az az összeg, amit rendelkezésre tudtunk bocsátani, tehát megháromszoroztuk a támogatás mértékét. Ez nyilván a növekvő felismert cukorbetegségekkel is összefüggésben van. Ha szintén tízéves távban nézzük az inzulinra kifizetett tb-támogatásokat, akkor azt láthatjuk, hogy 13,5 milliárdról 24,5 milliárdra nőtt ez az összeg. Itt is egy közel kétszeres összegről beszélhetünk. Ennyi többletforrást biztosított a kormány. A cukorbetegek ellátása pedig 2010 óta 35,5 milliárd forintról 48,2 milliárd forintra emelkedett. Ez azt jelenti, hogy 36 százalékkal fordítunk többet arra, hogy minél inkább meg tudják őrizni az életmódjukat, az egészségüket azok is, akik cukorbetegséggel küzdenek.

Fontos, hogy az adójogszabályokban is igyekeztünk kedvezményeket érvényesíteni. A cukorbetegek életkörülményeinek javítása érdekében támogatásuk adójogszabályokban is biztosított. Az 1-es és 2-es diabéteszben szenvedő betegek az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevétele szempontjából a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló kormányrendelet szerinti kedvezmény igénybevételére jogosultak. A gyermekek esetében a betegség emelt összegű családi pótlékra jogosít a magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségekről és fogyatékosságokról szóló rendelet szabályozása alapján.

Ahogy ön is mondta, képviselő úr, nem csak a kezelés fontos. Az előző számokból és adatokból látható volt, hogy mind a megnövekedett családi kiadásokhoz is igyekszünk többlet-adókedvezményt adni, többlettámogatást is nyújtani a cukorbeteg gyermekek után, többlettámogatást nyújtani a társadalombiztosítási kasszán keresztül a gyógyszerköltségekhez, de igyekszünk a megelőzésre is odafigyelni. Az „Egészséges Magyarország 2014-2020” stratégiánk a cukorbetegség és az elhízás növekedésének a megállítását tűzte ki célul. Ennek a végrehajtásaként elfogadott a kormány már táplálkozás-egészségügyi jogszabálycsomagot, népegészségügyi termékadóról vagy chipsadóról szóló jogszabályokat, az élelmiszerek transzzsírsavtartalmának korlátozásáról szóló jogszabályokat, illetve a közétkeztetési rendeletnek is elfogadtuk a módosítását, amely egészségesebbé teszi azokat az ételeket, amely ételekhez a gyerekek a bölcsődében, az óvodában és az iskolában hozzászoknak.

Az egészséges táplálkozás szempontjából fontos, hogy a közétkeztetésben a választék bővüljön, és egészségesebb ételekhez szokjanak hozzá a fiatalok. Ön is említette a mindennapos testnevelést. Ennek a tanrendbe építése szintén segít az egészségesebb életmódhoz való hozzászokáshoz. Ki-ki megtalálhatja azt a sportot, amit utána szenvedélyként űzhet egy életen keresztül, ki-ki hozzászokhat ahhoz, hogy hetente többször is mozog, sportol, valamilyen kedvenc hobbijaként a testmozgást választja.

Fontos lépés volt az iskolai menzák után az étel- és italautomatákból is száműzni az egészségtelen termékeket. Nem lehet már sem a büfékben, sem az ital- és ételautomatákban azokat a termékeket árulni, amelyeket chipsadóval sújtunk, pontosan azért, hogy ne szokjanak hozzá a fiatalok az egészségtelen ételekhez az iskolai büfékben. A szemléletformálás OGYÉI-programjai is fontosak voltak, a Happy-Hét az ivóvízfogyasztással kapcsolatban, amely kiváltja sok esetben a cukrozott üdítőket, a „Startolj reggelivel!” program, a Merőkanál-program, amely szintén az iskolai menzákat teszi egészségesebbé a Mintamenza-programokkal együtt. Részeredményeket láthatunk is nemcsak abban, hogy csökkent a boltok polcain az egészségtelen és későbbi betegségek kockázatát is jobban magában hordozó élelmiszerek kínálata, hanem abban is, hogy Magyarországon 2010-hez képest 2016-ra megállt a gyermekkori túlsúly terjedése, a hétéves gyerekeket tekintve végre megállt az a folyamat, amely folyamatosan csak növelte azon gyermekek számát, akik felesleggel küzdenek.

Fontos a köznevelési infrastruktúra-fejlesztési programban a tornaterem-építés, a tanuszoda-építés. Minden járásban uszodát is szeretnénk építeni. Ezekkel igyekszünk segíteni a már betegséggel küzdőket és segíteni azokat is, akik még nem cukorbetegek, hogy ne is alakuljon ki náluk ez a betegség. Köszönöm szépen képviselő úr felszólalását.