Most vasárnap: Állítsuk meg a bevándorlást!

Az egri városi televízió Fogadóóra című műsorában Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, Eger és térsége országgyűlési képviselője válaszolt a riporter kérdéseire. A riportban szó esett a vasárnapi európai parlamenti választások tétjéről, valamint az egri fejlesztések mellett az egy év eredményeit bemutató képviselői beszámolóról.

TV Eger

A vasárnapi választások kapcsán Nyitrai Zsolt hangsúlyozta: a május 26-ai voksolás tétje, hogy bevándorláspárti vagy a bevándorlásellenes erők kerülnek-e többségbe. Mindenki emlékszik arra, hogy 2015-ben hogyan lepték el az országot a migránsok: a kormány gyors reagálásának, a kerítés gyors megépítésének köszönhető csupán, hogy ma nyugalom van hazánkban. De ez ne tévesszen meg senkit, hiszen Bosznia és Horvátország határán 20 ezer ember várakozik, és közel 100 ezer ember tart Európa felé, Afrikából pedig 60 millióan akarnak eljutni a kontinensre, Törökországban pedig 4 millióan állnak készen az indulásra. A válsághelyzet tehát továbbra is napirenden van, miközben az EU vezetői ma név nélküli migráns-kártyák kiadásával támogatják a bevándorlást és a terrorizmust– fejtette ki.

Az interjú során Nyitrai Zsolt hangsúlyozta: ma Magyarországon csak a Fidesz-KDNP akarja megállítani a bevándorlást, az összes ellenzéki párt bevándorláspárti. Eger és a térség számára a turizmus az egyik legnagyobb bevételi forrás, ha nincs biztonság, senki nem jön ide.

Nem véletlen, hogy Orbán Viktor bevándorlásellenes 7 pontos programját több, mint 20 ezren támogatták aláírásukkal Egerben és környékén. Arra kérem tehát a térség lakóit, védjék meg lakóhelyüket, ahogyan őseink 1552-ben, és szavazzanak a migráció megállítására! – folytatta a honatya.

A fejlesztések kapcsán elmondta: a legfontosabb sikernek azt tartja, hogy hosszú várakozás után elkészül az Egert az autópályával összekötő M25-ös út építése, amelyre hosszú évtizedeket kellett várni. A munkálatok a tervek szerint haladnak, így jövő nyáron már használhatjuk az utat: gyorsabb és biztonságosabb lesz Eger, illetve Budapest elérése a családok számára, de a turizmus, valamint a befektetők révén a helyi vállalkozások is jól járnak.

Mint hozzátette, ehhez a beruházáshoz kapcsolódik az Orbán Viktor miniszterelnökkel kötött megállapodás alapján elkezdődött Egert elkerülő út tervezése, így a város forgalmát tehermentesítik. Folyik az intermodális csomópont tervezése és építése, amely összehangolja a város és térségének közlekedését, hiszen egy pontban összpontosul majd a vasúti, a busz, a kerékpáros és a taxi közlekedés. Az M25-ös összekötő és a várost elkerülő út, valamint az intermodális csomópont az utóbbi ötven év legnagyobb infrastrukturális fejlesztése lesz. Ezek a fejlesztések nyilvánvalóan több befektetőt vonzzanak majd Egerbe, ez pedig az itt élők boldogulását segíti majd.

Szó esett a vár 9 milliárdos korszerűsítéséről is: ennek sorába illeszkedik a Zárkándy-bástya felújítására, valamint a bástya és a vár közötti folyosó újbóli megnyitására annak rendbetétele után. A várbeli játszóház kialakítására pedig egy ötletpályázatot írnak ki, így az év végén elkezdődhet a gyermekes családok által várt attrakció építése, valamint a panoráma lift megvalósítása is. Mindezekkel jelezni szeretnénk, hogy az 1552-ben elért világraszóló győzelem Egert a hazaszeret és a hősiesség szimbólumává tette.

Terítékre került az egri kórház ügye is, amelyről a képviselő kifejtette: az egészségügy az egész világon nehéz téma, ám úgy érzi, az utóbbi években a fejlesztések mellett sikerült kiváló szakembergárdát kialakítani a megyeszékhelyen, emellett az intézmény gazdálkodása is stabillá vált.

Egy kérdésre válaszolva a honatya kifejtette: a térség 27 települése fokozatosan fejlődik, minden településen elkészült vagy zajlik olyan beruházás, amely a lakosság igényei alapján a helyi polgármesterek kezdeményeztek. Új lendületet adhat a Magyar falu program meghirdetése, amelynek fő célja, hogy több fiatal telepedjen le az 5000 fő alatti településeken.

Nyitrai Zsolt beszélt a napokban megjelent képviselői beszámolójáról is hozzátéve, hogy mindig is alapvető fontosságúnak tartotta a folyamatos párbeszédet, hiszen – tett hozzá – nem elég négyévente tájékoztatni a polgárokat, mert egy év is elég arra, hogy számot vessünk a választókerület fejlődésével, eredményeivel vagy az esetleges gondokkal kapcsolatban.