Bemutatták az Egri borvidék saját palackját

Helyi, tradicionális minta alapján elkészült az Egri borvidék saját palackja. Nyitrai Zsolt tavalyi kezdeményezését követően az Egri Borműhely borászainak hosszas egyeztetése után a várban bemutatták az új, egyedi palackot, amelyet hamarosan a vásárlók is megismerhetnek.

Eger Hírek

Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, Eger és térsége országgyűlési képviselője elmondta, hogy a tavalyi Bikavér Ünnepen merült fel újból egy, csak az Egri borvidékre jellemző önálló borospalack megalkotásának szükségessége. A borászok már régebben is megfogalmazták ezt az igényt, ám végül az Egri Borműhely tűzte zászlajára ezt az ügyet, így a borászok gondolatai, javaslatai alapján, mintaszerű összefogással alig egy év után már láthatjuk is az eredményt – tette hozzá.

Bemutatták az Egri borvidék saját palackját

Ez az üveg egy eszköz, amely azonban nagy hatással van a csomagolás tartalmára, hiszen amellett, hogy kitűnik a többi üveg közül, a megújult forma arra ösztönöz, hogy a jövőben egyre több csúcsbor kerüljön ezekbe a különleges palackokba tovább növelve ezzel az Egri borvidék presztízsét és népszerűségét itthon és külföldön egyaránt – fejtette ki Nyitrai Zsolt.

Soltész Gergő, az Egri Borműhely elnöke arról szólt, hogy az új dizájn megalkotásakor elsősorban régi, tradicionális egri üvegeket tanulmányoztak, mert az örökség továbbvitele fontos szempontként szerepelt terveikben. Végül is az 1930-as évekből származó egri palack újra gondolásával alakult ki végleges forma, az Orosházi Üveggyár pedig segítő partnerként szorosan együttműködött velük a megvalósítás során.

Mint fogalmazott, olyan egyedi, feltűnő üveget akartak, amely arra készteti a vásárlót, hogy visszatérjen, és újból az egri bort válassza. Ezt segíti egy igazán egyedi jelzés, az 1552-es évszám, amely a török elleni győzelemre utal erősítve ezzel az egri történelmi tradíciót.

Ugyanakkor – folytatta Soltész Gergő – a hagyomány mellett a mai kor követelményeinek is meg akartak felelni, a fenntarthatóság és a környezetvédelem ugyancsak fontos tényezőként szerepelt elképzeléseik között: az üveggyár kevesebb anyag felhasználásával gyártja ezt a palackot, emellett az új forma egyszerűbb tárolást tesz lehetővé.

A szándékunk az, hogy csak a legjobb minőségű Superior és a Grand Superior minősítésű vörös, illetve fehér borok kerüljenek ezekbe a különleges egri üvegekbe – jelentette ki az Egri Borműhely elnöke.

Gál Tibor borász azt hangsúlyozta, hogy Bordeaux, Burgundia és Tokaj után végre Egernek is van már saját, egyedi borospalackja. Rengeteg tanácskozás és egyeztetés előzte meg a döntést, az eredményes munka pedig az egri borászok összefogásának ékes bizonyítéka. Mint hozzátette, ma a Superior és Grand Superior minősítésű borok összesen 3 százalékot tesznek ki borvidékünkön, a cél az, hogy a nemzetközi gyakorlathoz igazodva ez az arány elérje a 10 százalékot.