Különleges borospalack mellé egyedi borospoharat!

Ha már van egy szép, önálló borospalackunk, miért ne lehetne egy önálló borvidéki borospoharunk is? Ezúton szeretném felkérni az egri borászokat egy különleges pohár megalkotására, hogy év végén a borszenteléskor már az új palackból, az új borvidéki borospohárba tölthessük a finom nedűket – mondta Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, Eger és térsége országgyűlési képviselője a XXIII. Egri Bikavér Ünnepének csütörtök esti megnyitóján.

Eger Hírek

Nyitrai Zsolt visszaemlékezve a tavalyi ünnep megnyitójára elmondta, egy esztendővel ezelőtt ezen a színpadon mondtam azt, hogy az Egri borvidék is van olyan komoly borvidék, hogy megérdemel egy önálló borospalackot. Az azóta eltelt hónapokban az egri szőlészek és borászok, az Egri Borműhely szervezésében megalkották az Egri borvidék borospalackját. Egy olyan palackot, amely száz közül is megismerszik és a nyakán dombornyomással rajta van az egriek világsikere, az 1552-es év, mikor is őseink megvédték az egri várat.

Különleges borospalack mellé egyedi borospoharat!

Örömmel jelentem, hogy ebből a palackból már több mint 200.000 db gyártásba került, s immáron 12 egri borászat csúcsminőségű borával találkozhatunk idén ősztől az üzletek polcain.

Simkó Zoltán, Eger Város Hegyközségének elnöke, majd Ternyák Csaba egri érsek is köszöntötte a megjelenteket.

A bor, mint a Föld, a Nap és az emberi munka ajándéka egyidős a civilizációval – mondta Tarlós István, Budapest főpolgármestere köszöntő beszédében, majd hivatalosan is megnyitotta a XXIII. Egri Bikavér Ünnepét. Hangsúlyozta, a főváros egyetlen testvérvárosa Heves megye székhelye, ahová mindig örömmel látogat el, kiváltképp mivel egri nagyapja révén személyes kötődése is van városunkhoz.

Elődeinktől egy nagyszerű várost örököltünk, s azon dolgozunk, hogy ez a város legyen még szebb, még vonzóbb és még szerethetőbb – jelentette ki Habis László, Eger polgármestere. Hozzátette: ennek a munkának az eredményeit látjuk minden nap, büszkék vagyunk arra, hogy Eger városában tavaly 660 ezer vendégéjszakát töltöttek el az idelátogatók, ezzel a 23 megyei jogú város között a leglátogatottabb város és a legnépszerűbb megyeszékhely lettünk. Az egri borászok ugyancsak Európa élvonalába tartoznak, ezt igazolja az idei Bordeaux-i borversenyen elért 8 arany- és 4 ezüstérem is, mely a magyar borászok által elért eredmény 50 százaléka.

A hagyományoknak megfelelően idén is díjátadásokra került sor a megnyitó végén, így a 2018. Év Egri Szőlőtermelője díjat Balázs András, az év Egri Bortermelője díjat Tóth Istvánné Rózsika, míg az év Borgasztronómusa díjat Darvas Roland vehette át.