A kormány betiltja a külföldi szennyvíziszap behozatalát

A magyar hatóságok nem fogják engedélyezni a jövőben külföldi szennyvíziszap behozatalát Magyarországra – fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A kormány betiltja a külföldi szennyvíziszap behozatalát

Gulyás Gergely hozzátette, a hazai szennyvíziszap elegendő a magyar termőföldnek, nincs szükség külföldi behozatalra. Megkezdik az engedélyek felülvizsgálatát, és a hatóságok azt is ellenőrzik, hogy az eddigi behozatal az engedélyek szerint történt-e. Elmondta, a tilalomra az áruk szabad áramlásának uniós alapelve miatt nincs lehetőség, de a magyar hatóságok az engedélyek kiadásakor szabhatnak olyan feltételeket, amelyek lehetetlenné teszik a szennyvíziszap behozatalát.

Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, Eger és térsége országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, az egerszóláti lerakó ügye a kilátástalan helyzetben lévő ellenzék rosszindulatú hangulatkeltése miatt került napirendre. Ezzel riogattak, mivel építeni nem tudnak. Hangsúlyozta, korábban is azt mondta, amíg ő a térség országgyűlési képviselője, garantálja, ilyen lerakó nem épülhet Szóláton. Most ezt a kormány is megerősítette. A cél a települések fejlődésének elősegítése.

A döntéssel kapcsolatban Horváth László, a gyöngyösi választókerület országgyűlési képviselője örömét fejezte ki. Mint mondta, a Szólátra tervezett üzem a környékbeli utakat, gyógyvizeket, szőlőket, a turizmust és a lakosság egészségét is veszélyeztethette volna. Szavait Gulyás Gergelyhez hasonlóan azzal zárta, Magyarország nem kér más szennyeséből.