A fogyatékkal élők ügyét csak közösen lehet sikerre vinni

„Bármilyen fogyatékosügyet (…) csak akkor tudunk sikerre vinni, hogyha az közös ügyként, közös akaratként jelenik meg” – hangsúlyozta Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára a Fővárosi Állat- és Növénykertben 28. alkalommal megtartott Sérült gyermekek napjáról készült videóban.

kormany.hu

A videóban Nyitrai Zsolt kiemelte, hogy a hétfői eseményen több mint tízezren vettek részt. „Aki volt már ilyen rendezvényen, az tudja, hogy mennyire vidám, megható és összefogást sugárzó napról van szó” – hangsúlyozta a kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott.

Fülöp Attila a kormány Facebook-oldalán szerdán közzétett felvételen az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségének (ÉFOÉSZ) által szervezett eseményt méltatva arról beszélt, hogy az állam, az önkormányzatok támogatásával és az embereket elérő civil szervezet a szervező erejével lehet sikeresen fogyatékosságügyről beszélni.

Az ÉFOÉSZ elnöke, Gyene Piroska felidézte, hogy szervezetük húsz úgynevezett önálló életvitelcentrumot hozott létre európai uniós forrásból, ahol az intézményekből, családból kikerült fogyatékkal élők számára bemutatják azokat az élethelyzeteket, amelyekbe egyedül kerülhetnek.

Bercse László, az ÉFOÉSZ társelnökének értékelése szerint a Sérült gyermekek napja azért is sikeres, mert mindig aktuális kérdésekkel várja a közönséget, amelyek közül a választójogot és az önálló életvitel témáját emelte ki.

A képes összefoglalóból kiderült, hogy az ország minden részéről 76 busszal éreztek résztvevők az eseményre, a járművek összesen több mint 26 ezer kilométert tettek meg.

(MTI)