A magyar gazdaság sikere a párbeszéden alapszik

Nyitrai Zsolt meghívására egri látogatáson vett részt Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, aki a várban tartott sajtótájékoztatója után megbeszélést folytatott a megye és a térség közéleti szereplőivel, majd díszlövést adott le a az egri várvédő hősök tiszteletére.

Eger Hírek

A látogatás során Parragh László egyeztetésen vett részt, amelynek témája Heves megye gazdaságának további fejlesztése volt. A találkozón jelen volt Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, Eger térsége országgyűlési képviselője, Habis László, Eger polgármestere, illetve polgármesterjelöltje, valamint dr. Juhász Attila Simon, a Heves Megyei Közgyűlés elnökjelöltje is.

A magyar gazdaság sikere a párbeszéden alapszik

Parragh László a sajtótájékoztatón elmondta, bár a kamarának nincs szerepe az önkormányzati választásokban, mégis fontos számára, hogy mint a vállalkozók legnagyobb képviseleti szervének milyen a kapcsolata egy település gazdasági és politikai szereplőivel, hiszen csak jó partneri viszonyok között fejlődhet a gazdaság egy városban.

Habis László – folytatta az elnök – különböző posztokon immár harminc éve menedzseli a várost eredményesen, és bebizonyította, hogy minden képessége és tapasztalata megvan a folytatáshoz, hiszen a város folyamatosan fejlődik. A történelmi adottságok lehetőségeinek kihasználása – műemlékek, kultúra, gyógyvizek, bor – mellett Eger egyre inkább ipari várossá is válik. Az ipar a turizmussal együtt valóban fenntartható fejlődést és jólétet biztosíthatnak a térség lakóinak. Mindezt elősegíthetik az olyan nagy léptékű infrastrukturális fejlesztések, mint az Egert az autópályával összekötő M25-ös út – fejtette ki.

Parragh László szólt arról is, az eredmények eléréséhez az kell, hogy egy városban, de az egész országban együttműködnek a települések vezetői, önkormányzatai, valamint a vállalkozók. Ez a párbeszéd a magyar gazdaság sikereinek egyik legfőbb feltétele, s erről szólnak a közelgő önkormányzati választások is – tette hozzá a kamara elnöke.

Habis László mindehhez hozzátette: Eger gazdasága 2010-től napjainkig 41 százalékos növekedéssel büszkélkedhet, ugyanakkor jellemző adat például az is, hogy a város lakásállománya az utóbbi évek alatt 23,5 ezerről 25,5 ezerre bővült.

A turizmus növekedéséről szólva elmondta, hogy a vendégéjszakák száma 2010-től mostanáig 65 százalékkal nőtt, a szállásadással foglakozó vállalkozások száma pedig 285-ről 615-re ugrott. Mindeközben két nagyüzemi iparfejlesztés is megvalósult Egerben, ami ezer embernek adott munkát.

Dr. Juhász Attila Simon azt hangsúlyozta, hogy Heves megye folyamatosan fejlődik, a foglalkoztatottság tekintetében pedig az ország élvonalába tartozunk.

Az Eger-Gyöngyös-Hatvan tengely az ipari fejlesztések terén előkelő helyet foglal el, ám a dél-hevesi régióban nem sikerült elérni azt a szintet. Itt a szakképzés erősítésével, a mobilitás előmozdításával javítanák az esélyeket, a tervekbe pedig bevonnák természetesen a kamara szakembereit is –fejtette ki az elnökjelölt.

Parragh László 15 óra 52 perckor díszlövést adott le a várból az egri hősök tiszteletére.