Fókuszban a diabétesz

A Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat keretében került sor a Magyar Orvos Napok megszervezésére. A két napos rendezvény témája „A jelen és a jövő kihívásai a diabetológiában”. Az előadásokkal tarkított szakmai napok a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége (MOTESZ), a Magyar Diabetes Társaság (MDT), valamint az Emberi Erőforrások Minisztériumának közös összefogásaként valósulhatott meg.

Fókuszban a diabétesz

A rendezvény kerekasztal beszélgetésének témája az „Egészségügyi szereplők stratégiaváltása a cukorbetegek gondozásában: holisztikus kezelési szemlélettel az életkilátások javításáért”, amelyen részt vett: Erős Antónia, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány alapítója, dr. Papp Renáta Emese, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkárság Egészségpolitikai Főosztály osztályvezetője, Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott, Füzesi Brigitta, a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének elnöke, Prof. dr. Kempler Péter, a Magyar Diabetes Társaság elnöke, Prof. dr. Boncz Imre egészség-gazdaságtan szakértő, a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Egészségbiztosítási Intézet megbízott igazgatója, a Klinikai Központ stratégiai elnökhelyettese, valamint dr. Oberfrank Ferenc, a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetségének elnöke.

Dr. Papp Renáta Emese mutatta be azokat az intézkedéseket, amelyeket az elmúlt időszakban Magyarország Kormánya és a diabetológiával foglalkozó szervezetek közösen értek el: termékadó,  tömegétkeztetésben elért változások, folyamatosan nő azon iskolák száma, amelyek speciális étrendet is tudnak biztosítani, a korai életkorban elkezdett tudatos egészségfejlesztés.

Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő, miniszterelnöki megbízott felszólalásában elmondta, hogy Magyarországon közel 1 millió 200 ezer cukorbeteg él. Fontosnak tartja, hogy a diabétesszel érintettek ügyében Magyarország Kormánya a továbbiakban is segítséget nyújtson. Ennek a munkának akkor van igazán eredménye, ha a szervezetekkel együttműködve, közösen fogalmazzák meg azokat a célokat, amelyeket elérni kívánnak és mindennapjaikban, betegségükben segítségükre lehetnek. A szervetekkel történő közös gondolkodásnak köszönhetően erősebb közéleti napirenddé tették a cukorbetegség kérdését és egyre több döntéshozó ismeri fel a problémát, támogatja a pozitív intézkedések bevezetésének elősegítését. A Magyar Diabetes Társasággal és az Egy Csepp Figyelem Alapítvánnyal megkötött együttműködési megállapodás pontjait a jövőben is szeretné tovább vinni a kormányzat felé és meglátása szerint lehetőség van kibővíteni az együttműködő civil szervezetek körét is. Fontosnak tartja a pedagógusok további képzését, hogy megismerjék a problémát. A tavalyi Jónak lenni jó! adománygyűjtő kampánynak köszönhetően 130 millió forint gyűlt össze az 1-es típusú cukorbeteg gyermekek táboroztatására, amelynek köszönhetően idén 11 szervezet közel 450 gyermeket táboroztathatott ingyen országszerte. A megmaradt összeg lehetőséget teremt arra, hogy ezek a táborok jövőre is megvalósulhassanak.

Prof. dr. Kempler Péter elmondta, hogy naponta 10 lábat amputálnak le, amelyből éves szinten 2000 elkerülhető lenne megfelelő életmóddal. Fontos népbetegség, hiszen 2006 és 2014 között 772 ezerrel nőtt a diabétesszel érintettek száma. Szervezetük kiemelt célja, hogy a kormányzattal együttműködve elérjék a tesztcsíkok felírásának költségcsökkenését, valamint a diabetológiai licenc jogosultsági körének bővítését.

Dr. Oberfrank Ferenc, a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetségének elnöke, a rendezvény házigazdája elmondta, hogy ez előrelépéshez alkalmak kellenek.