Segítség cukorbetegeknek: tesztcsíkok e-receptre!

Immár e-recepttel is kiválthatók a gyógyászati segédeszközök, így a vércukormérő tesztcsíkok a patikákban. Ezt az igényt a járványhelyzet hozta felszínre, s egy hónap alatt sikerült elérni a könnyítést. Minderről Nyitrai Zsolt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott, valamint Kempler Péter, a Magyar Diabetes Társaság elnöke beszélt a Kossuth Rádió és az M1 reggeli műsorában.


M1

Nyitrai Zsolt kiemelte: a kormány folyamatos párbeszédet folytat a civil és érdekvédelmi szervezetekkel, ez az intézkedés pedig jó példája az együttműködésnek. A koronavírus által okozott járvány közepette felmerült, hogy a gyógyászati segédeszközöket, például a vércukormérő tesztcsíkokat is lehessen e-recepttel kiváltani. Ezt a beteg-orvos kapcsolat radikális csökkentése indokolta, miközben a tesztek elkezdtek fogyni a betegeknél. Így most könnyebbé vált azok beszerzése – fejtette ki Nyitrai Zsolt, aki hozzátette: hazánkban 1,2 millió cukorbeteg és több százezer mozgáskorlátozott él, utóbbiak számára is segítség az e-recept kibővített funkciója, a kormánynak pedig fontos ezen társadalmi csoportok támogatása.

A stúdióbeszélgetés során Kempler Péter, a Magyar Diabetes Társaság elnöke arról beszélt, hogy betegeik számára eddig is lehetőség volt a gyógyszerek felírása az e-recepten, a gond akkor jelentkezett, amikor a cukorbetegek nem találkozhattak orvosaikkal a járvány miatt, készleteik pedig fogyni kezdtek.

Miután gyakorlatilag hetekig nem jutottak el személyesen orvosaiknak, logikusnak tűnt, hogy változtatni kell a régi gyakorlaton, ezért a szakminisztériumhoz és Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízotthoz fordultak, így sikerült elérni céljukat – tette hozzá a szövetség elnöke.

Nyitrai Zsolt egy kérdés kapcsán ismét utalt a párbeszéd fontosságára, hiszen a kormány nem lát át minden élethelyzetet, ám mikor a civil szervezetek megkeresik őket és megosztják velük problémáikat, támogatják gondjaik rendezését. Jó hír – folytatta -, hogy természetesen a járvány elmúlásával is lehetővé válik az e-recept új funkcióinak használata.

A miniszterelnöki megbízott köszönetet mondott a szakminisztérium államtitkárságainak a gyors segítségért, miután egy hónap alatt megoldódott a gond, de megköszönte a cukorbetegek és a többi érintett türelmét is.