Indulhatnak a tiszai nyaralóhajók

Minden feltétel adott Magyarországon is a nyaralóhajózás elindulásához, amely Európa tizennégy országában már működik – mondta Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos Nyitrai Zsolt, Eger és térsége országgyűlési képviselőjével és Környei Balázs, a Mahart Zrt. Magyarországi Nyaralóhajózás Program vezetőjével közösen tartott sajtótájékoztatón, Tiszafüreden.

Révész Máriusz a tiszai nyaralóhajó-program 2020-as szezonnyitó sajtótájékoztatóján elmondta: a Mahart Zrt. által létrehozott nyaralóhajó- program, a kedvtelési célú belvízi hajózás egy újabb turisztikai lehetőség, amely hajóvezetői engedély nélkül vezethető, szállást is nyújtó, lassú járású motoros hajókon teszi lehetővé az önálló nyaralást. Hozzátette, hogy

az összkomfortos hajók képesítés és jogosítvány nélkül vezethetők, azonban a bérlés előtt elméleti, illetve gyakorlati oktatáson kell részt venni.

Magyarország Kormánya 2017 végén kormányhatározatban döntött az Európa-szerte népszerű nyaralóhajózás meghonosításáról.

Révész Máriusz elmondta, a nyaralóhajó-program további célkitűzése a Tisza-tó, a Felső-Tisza és a Bodrog vízi turizmusának fellendítése. A hajózáson kívül a vízi út környezetében egyéb aktív kikapcsolódási lehetőségek is illeszkednek a programhoz: a környék bejárása kerékpárral, úszásstrandolás, kajakozás, horgászat, lovaglás, kirándulás, mind fontos szerepet játszanak a szabadidő aktív, tartalmas eltöltésében.

A kormánybiztos a fejlesztésekről elmondta: a nyaralóhajózási programban 2019-ben tíz nyaralóhajó érkezett Magyarországra a francia Nadia Grouphoz tartozó Nicol’s Yacht gyárából. További tíz hajó legkésőbb két héten belül megérkezik.

Mint azt az MTI írja, a vadonatúj, 20 egységből álló magyar flottát az Estivale család Quattro, Sixto és Octo típusai alkotják. A 2–4–8 személyes hajók mindegyike két ággyal kiegészíthető. A nyaralóhajó programnak jelenleg két báziskikötője van: Kisköre és Tokaj. Mindkét kikötőben 10-10 hajó várja majd a vendégeket. A kiskörei báziskikötő szeptemberre készül el, addig is a Mahart a Köre Kikötő meglévő infrastruktúráját biztosítja az érkező vendégeknek. A Tokaj báziskikötőt múlt vasárnap adták át hivatalosan.

Környei Balázs, a Mahart Zrt. Magyarországi Nyaralóhajózás Program vezetője elmondta: a tiszalöki vízerőmű felújítási munkálatai miatt az idei szezonban két külön szakaszon közlekedhetnek a nyaralóhajók, 2021-től azonban a teljes útvonal átjárhatóvá válik. A nyaralóhajós útvonal idén a Tisza-tavat, a Felső-Tiszát Dombrádig és a Bodrogot Sátoraljaújhelyig foglalja magában.

A Mahart a teljes hajózási útvonalon végez kikötőfejlesztéseket, számos kikötési pont lesz elérhető a hajós turisták számára. 2019-ben 12 kikötési pont épült meg, idén pedig további hat építése zajlik – számolt be. Kitért arra, hogy hamarosan átadják a hajózáshoz kapcsolódó informatikai rendszert, amely az utasok biztonságát, illetve a hajóbérlők minél szélesebb körű kiszolgálását segíti majd.

Környei Balázs elmondta: az idei szezon július 1-jén indul azok számára, akiknek van hajóvezetői engedélyük, augusztus 1-től pedig már azoknak is, akiknek nincsen engedélyük. A foglalási feltételeket és egyéb információkat a nyaralohajozas.hu oldalon tekinthetik meg az érdeklődők.

Európában a Nicols hálózatában – amely 600 hajót üzemeltet a nyugat-európai csatornákon, Portugáliától Németországig – és mintegy 500 utazási irodában fogják értékesíteni a magyarországi nyaralóhajózás lehetőségét.

Nyitrai Zsolt, Eger és térsége országgyűlési képviselője elmondta: a járványhelyzet elmúltával a belföldi turizmus erősödésére számítanak, bízik abban, hogy ennek a helyzetnek az egyik nyertese a Tisza-tavi térség lesz.

Nagyon komoly, világszínvonalú fejlesztésről van szó, amely minőségi kikapcsolódást tesz majd lehetővé az ide látogatóknak

– tette hozzá.

(A teljes cikk megtekintéséhez kattintson a képre!)