Megnyertük az első csatát a koronavírus ellen!

A mindennapokat érintő fokozatos könnyítésekről, valamint az egészségügy ellátás újra indításáról tartotta meg szokásos heti járványügyi sajtótájékoztatóját Nyitrai Zsolt és Vácity József, az egri Markhot Ferenc Kórház főigazgatója.


Eger Hírek

Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, Eger és térsége országgyűlési képviselője elmondta, Magyarország Kormánya 75 napja hirdette ki a veszélyhelyzetet, majd az időben megtett intézkedéseket siker koronázta a kormány, az önkormányzatok és a fegyelmezett polgárok együttműködése következtében. Így ma kijelenthetjük, hogy elkerültük a tömeges megbetegedések szakaszát hazánkban! Egerben és Heves megyében pedig továbbra sincs aktív fertőzött beteg – tette hozzá.

Az élet újraindult a megyében is, de még nem szabad hátra dőlnünk, továbbra is be kell tartanunk a szabályokat, így például maszkot kell viselnünk a boltokban és a tömegközlekedési eszközökön is. Ugyanakkor jó hír, hogy újra kinyithattak az éttermek belső terei, a kulturális, illetve a sportlétesítmények, amennyiben azok nem teljesen zártak, nincs fedelük, mint a stadionoknál vagy akár a színháznál, múzeumoknál. A zenés, táncos szórakozóhelyek megnyitására azonban még várni kell – fejtette ki a parlamenti képviselő.

De az is legalább olyant fontos feladat, hogy segítsünk a járvány miatt bajba jutott embereken – folytatta -, ezért a kormány az újrakezdés érdekében Gazdaságvédelmi Akciótervet dolgozott ki öt fő pontban foglalva össze a tennivalókat azzal a céllal, hogy ugyanannyi munkahelyet teremtsünk, mint amennyit elvesztettünk a járvány miatt.

A hiteltörlesztési moratórium év végéig segít a családokon, adócsökkentéssel védjük meg a munkahelyeket, nulla százalékos hitelt folyósít az MNB, és három hónapon át bértámogatást folyósítanak az érintetteknek: erre már 10 ezer vállalkozás pályázott, s a támogatás 134 ezer munkahelyet mentett meg.

Nyitrai Zsolt kiemelte, a nyugdíjasoknak négy részletben visszaadott 13. havi nyugdíj jól jelzi, mi a különbség balliberális kormányok és a Fidesz-KDNP kormánya között. Míg a válságos időkben az előzőek megszorításokat hajtottak végre és elvették a 13. havi juttatást, addig most plusz támogatást adunk az időseknek!

Sokan vetették a kormány szemére, hogy visszaél a rendkívüli felhatalmazással, ám az ellenzék és Brüsszel ismét csak riogatott a diktatúrával, valójában a gyors döntéshozatal volt a cél a rendkívüli helyzetben, hiszen egy törvény átfutása az Országgyűlésben 2-3 hét, erre pedig nem volt idő. Mindeközben a törvényhozás többször ülésezett, mint annak előtte, Orbán Viktor pedig, ahogy meg is ígérte, június 20-án visszaadja az Országgyűlésnek jogosítványait – hangsúlyozta Nyitrai Zsolt.

Szólt arról is, hogy a baloldali ellenzék nem támogatta a vírus elleni küzdelmet, pedig nehéz időkben összefogásra van szükség.

Az oktatás területére áttérve a honatya elmondta, a digitális oktatás június 15-ig tart, a felügyeletet június 26-ig vehetik igénybe a szülők, ugyanakkor addig is lehetőség van kiscsoportos foglakoztatások szervezésére, mert erre mutatkozik igény. Hozzátette: a ballagás megrendezésére van lehetőség, amennyiben a szervezők betartják az előírt távolságtartó szabályokat. Nyáron pedig mind a napközis, mind pedig az ottalvós táborok megrendezésére is lesz mód, persze kellő óvatossággal.

Nyitrai Zsolt köszönetet mondott a pedagógusoknak, oktatásban dolgozóknak, a rendőrségnek, a honvédségnek, az egészségügyben, valamint a közigazgatásban tevékenykedő dolgozóknak, illetve az önkénteseknek és az adományozóknak is.

Vácity József, az egri Markhot Ferenc Kórház főigazgatója az egészségügy újraindítása kapcsán praktikus tudnivalókat osztott meg, illetve tudatosított a nyilvánossággal.

Elmondta, hogy a helyzet javulásával lassan helyreáll a kórház működésének megszokott menete. Ezt mutatja az a tény is, hogy az egri kórház lett Heves megye covidos kórháza, a járvány során összesen 13 fertőzöttet kezeltek itt, ám továbbra sincs aktív vírusos beteg. Hangsúlyozta, hogy jól halad a visszarendeződés, egyre több műtétet végeznek el, így csökkennek a várólisták. A járvány előtti időpontokat törölni kellett, telefonon új idő kérése szükséges.

Külön is kitért a sokakat érintő járóbeteg ellátásra, mellyel kapcsolatban kifejtette: az első napokban valóban nagy sorok alakultak ki a bejárat előtt, ám a tömeg mára már lecsökkent, sőt lényegében megszűnt. Sok kellemetlenséget kerülhetünk el, ha telefonon kérünk időt, és fél órával előtte jelenünk meg a helyszínen. A sürgősségi beutalóval érkezők a kartonozóban konkrét időpontot kapnak – természetesen még aznapra – ám előfordul, hogy csak későbbre, hiszen az előírások négy beteg személyben maximálják a várakozók számát a szakrendeléseknél. Ezért türelmet kérünk és azt, hogy az adott időre, illetve fél órával előtte térjenek csak vissza a rendelőbe.