Szűkebb hazánkban továbbra sincs aktív koronavírusos beteg

A Heves Megyei Hírlap szerkesztőségében tartotta járványügyi tájékoztatóját pénteken Nyitrai Zsolt, Eger és térsége országgyűlési képviselője.


Heves Megyei Hírlap

Nyitrai Zsolt emlékeztetett: a kormány száz nappal ezelőtt hirdette ki a veszélyhelyzetet, amely csütörtökön megszűnt. Ez az időszak mindnyájunk számára komoly próbatétel volt, a védekezés első szakasza azonban sikeresen lezárult, köszönhetően az időben meghozott kormányzati és polgármesteri döntéseknek, valamint az emberek fegyelmezettségének. Úgy fogalmazott, hogy sikerült a járványgörbét ellaposítani és elkerülni a tömeges megbetegedéseket.

A képviselő kiemelte, hogy hazánk jobban védekezett a koronavírussal szemben, mint a legtöbb nyugat-európai ország. Szavai szerint a rendkívüli jogrendre azért volt szükség, hogy a kormány az emberek és a gazdaság védelmében minél gyorsabban hozhasson döntéseket.

Mint fogalmazott, az országgyűlés a veszélyhelyzet alatt is ülésezett, a baloldaltól azonban folyamatosan érkeztek a támadások. Felhívta a figyelmet, hogy a kormány nem élt vissza a rendkívüli jogrenddel, és a vírushelyzet enyhülésével a jogköröket már vissza is adta az országgyűlésnek. A veszélyhelyzet csütörtökön megszűnt, ebbe beletartozik a 65 év felettiek vásárlási idősávjának eltörlése, nyithatnak a fürdők, strandok, és ötszáz főig már táncos rendezvényeket is lehet szervezni.

Nyitrai Zsolt kitért arra is, hogy szűkebb hazánkban továbbra sincs aktív koronavírusos-beteg. A közoktatás helyzetéről azt mondta: helyes döntés volt az érettségik megtartása. A gazdaságvédelmi akciótervet részletezve szólt arról, hogy a kormány bevezette a hiteltörlesztési moratóriumot, a gazdálkodások nulla százalékos hitelt vehetnek igénybe, a pályázó cégek bértámogatást kaptak, és a kormány fokozatosan visszaépíti a 13. havi nyugdíjat.

A miniszterelnöki megbízott magánvéleményként fogalmazta meg, hogy

ugyan most már szabadon utazhatunk a schengeni térség országaiba, idén ha nyaralásról van szó, inkább preferáljuk a belföldi úti célokat, segítve ezzel hazánk gazdaságát és csökkentve a fertőzés veszélyét.

A tájékoztató végén megköszönte többek között az egészségügyi dolgozók, a pedagógusok és az újságírók munkáját, s figyelmeztetett arra, hogy a vírus még itt van velünk, az előírásokat továbbra is be kell tartani.