Megérkeztek hazánkba a német Leopardok

Ünnepélyes keretek között adták át a Leopard 2A4HU harckocsikat. Az átadón jelen volt Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, Eger és térsége országgyűlési képviselője is.

Az ünnepélyes állománygyűlésen a harckocsizók napjához kapcsolódva elismeréseket is átadtak az MH 25. Klapka György Lövészdandárnál.

Az idén júliusban megérkezett gépek az első hírnökei annak a tizenkét darabnak, amelyet a Magyar Honvédség lízingszerződés keretében rendelt meg.

Az átadón többek között részt vett Simicskó István, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke, Nyitrai Zsolt, kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott, Bencsik János, a térség országgyűlési képviselője, Kancz Csaba kormánymegbízott és Michl József, Tata polgármestere is. A rendezvényen Frank Haun, a Krauss-Maffei Wegmann igazgatója, Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka, valamint Benkő Tibor honvédelmi miniszter mondott beszédet, majd azt is megmutatták a dinamikus bemutatón, hogy akcióban hogyan mozognak a harckocsik.

A már megérkezett 4 harckocsit több követi, így az év végéig összesen 12 Leopard 2A4-es fog szolgálni Tatán az MH. 25 Klapka György Lövészdandár 11. Harckocsizászlóaljnál, a Magyar Honvédség egyetlen harckocsizó egységénél. A Leopard 2A4HU-val kiképzett, tapasztalatokat szerző magyar harckocsizók a tervek szerint 2023-tól fogják használatba venni a Magyar Honvédség számára újonnan gyártandó, legkorszerűbb Leopard 2A7 típusú harckocsikat.