15 millió búzaszem a nemzeti összetartozásért

A Magyarok Kenyere olyan jótékonysági program, amelynek keretei között magyar gyermekeket segítő szervezeteket támogatunk nem csupán a határokon innen, de a határokon túl is – mondta Jakab István Sarudon. Nyitrai Zsolt hozzátette: a járvány megmutatta, akkor lehet az agrárium még erősebb, ha magyar terméket vásárolunk.


Hír Tv

Karkus János, a NAK Heves Megyei szervezetének alelnöke házigazdaként köszöntötte a megjelenteket, majd arról beszélt, hogy nagy örömmel csatlakoztak a programhoz még akkor is, ha az idei esztendő – a járvány és a tavaszi aszály – nehézzé tette a gazdák helyzetét.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke a sarudi eseményen megköszönte az adományokat, amelyeket jó szívvel, önzetlenül adtak a támogatók. Ezzel nemzeti, lelki közösséget teremtettek. A Magyarok Kenyere olyan jótékonysági program, amelynek keretei között magyar gyermekeket segítő szervezeteket támogatunk nem csupán a határokon innen, de a határokon túl is. A program során a Kárpát-medence magyarlakta területeiről nemzeti összefogással búzát gyűjtünk az adományozóktól.

Szólt arról, hogy a 2020-as év egy különleges esztendő nemzetünk életében. Az idei év a Nemzeti Összetartozás éve, így amellett, hogy 10 esztendős a Magyarok Kenyere program, meg kell emlékeznünk az országot szétszakító 100 éves trianoni szerződésről, amely bár mély sebeket okozott, megmutatta azt is, hogy az egyharmadnyi ország képes volt megtartani a nemzetet, újraépíteni intézményeit, de kiderült az is, hogy a magyar gazdaság képes kenyérrel, élelmiszerrel ellátni az országot ilyen körülmények között is! Mindezzel lelki erőt adtak a nemzetnek, amely még erősebbé vált a történelem csapásai ellenére is.

Jakab István a program kapcsán elmondta: a NAK és a MAGOSZ már 10 éve is jó szívvel állt a kezdeményezéshez, a kezdeti 10 helyett mára 791 tonna búzát gyűjtöttek a rászorulóknak a hazai és határon túli gazdák, akiknek a száma 5700-ra nőtt, a határon túlról pedig 2100 felajánlás érkezett. Ezért a kezdeményezés az egész Kárpát-medencére szélesedett – fejtette ki.

Hangsúlyozta azt is, hogy Magyarország Kormánya sok támogatást nyújt nem csak a határon belül élő, de az összes magyar gazdának is.

Jakab István az EU kapcsán elmondta: eddig is küzdelmes volt a viszony, ám a jövőben még nagyobb konfliktusok várhatók. Ennek oka, hogy Brüsszel olyan programokat tervez, amelyek gyengítik a magyar agrárium versenyképességét, és súlyos pénzeket csoportosítanak át a megvalósíthatatlan és értelmetlen klímavédelmi célokra. Erősnek kell tehát lennünk, de az unión belül lesznek szövetségeseink, akikkel együtt harcolhatunk majd közös érdekeinkért – jelentette ki.

Nyitrai Zsolt, Sarud országgyűlési képviselője, miniszterelnöki megbízott kifejtette, köszönet illeti az agrárkamara szervezeteit és a MAGOSZ-t, hogy élére állt ennek a nemes kezdeményezésnek. Mindez erősítette azt az összefogást, amelyre ma nagy szükségünk van, hiszen Brüsszel a támogatások átcsoportosításával a bevándorlás támogatására áldozna több pénzt. Meg kell védenünk magunkat a számunkra elfogadhatatlan tervek megvalósulásától, és vissza kell utasítanunk a gazdák életét megnehezítő elképzelésektől – hangsúlyozta a képviselő.

A járvány megmutatta, mit ér, ha a gazdaság stratégiai ágazata önálló és ütésálló, mindannyian láthattuk, hogy a legnehezebb hetekben is mindig volt magyar élelmiszer a boltok polcain, és szeretnénk, ha ez a jövőben is így lenne. Ezért fontos, hogy vásároljunk hazai terméket, a jelszavunk pedig legyen az: Vegyük a hazait!

– jelentette ki Nyitrai Zsolt.

A képviselő szólt arról is, hogy míg hazánkban 500 ezer, addig Hevesben 20 ezer ember él mezőgazdaságból, akik kiváló és pótolhatatlan munkát végeznek, és továbbiakban is számíthatnak kormány és a közéleti szereplők támogatására.

Dr. Juhász Attila Simon, a megyei közgyűlés elnöke arról beszélt, hogy mindent megtesznek a vidék fejlődéséért, a Magyar Falu program révén szeretnék elérni, hogy minél több fiatal válassza lakóhelyéül a magyar vidéket.

Szendrei László, a Heves Megyei Gazdakörök Szövetségének elnöke, a NAK megyei elnöke mindehhez hozzátette, a járvány és az aszály megnehezítette az agráriumban dolgozók életét, ennek ellenére sikerült összegyűjteni a tavalyi mennyiséget, 26 tonna búzát ebben az évben is.

Jakab Tamás, a NAK Heves megyei Igazgatóságának igazgatója, a MAGOSZ főtitkára arról szólt, hogy a nehéz körülmények sem szegték kedvét az adományozóknak, majd elmondta, a legfőbb üzenet ebben a helyzetben az, hogy aki teheti, magyar termék vásárlásával támogassa az ágazatot.

Pajtók Gábor megyei kormánymegbízott pedig azt hangsúlyozta, hogy a program a kereszténység, a szolidaritás, a család szerepét jelképezi, valamint azt, hogy a határon túli gazdák, illetve rászorulók bevonása a kezdeményezésbe nemzetünk egységét fejezi ki.