Méltó főteret kapott Egerszalók

Egerszalók impozáns főtere a Gyógyvizek Völgyének új ékköve tovább népszerűsíti az egyedülálló adottságokkal megáldott térséget mind a helyi polgárok, mind pedig az idelátogató turisták örömére – jelentette ki Nyitrai Zsolt a beruházás avató ünnepségén.


Eger Hírek

Nyitrai Zsolt, Egerszalók országgyűlési képviselője, miniszterelnöki megbízott az átadón elmondta: régi álom vált valóra a település új központjának kialakításával. A közéleti munkában nincs felemelőbb érzés, mint látni az alkotást, amikor egy közösség értéket teremt: mikor az emberek legyőzve a nehézségeket, összefogva elérik a célt, amelyet maguk elé tűztek.

Az idei esztendő nem csak örömet, de bajt is hozott ránk – folytatta Nyitrai Zsolt -, hiszen a koronavírus járvány megkeserítette életünket. A nagyobb fertőzési hullámot sikerült elkerülnünk az időben meghozott intézkedéseknek és az emberek fegyelmezettségének köszönhetően, így a védekezésben jobb eredményt értünk el, mint például Spanyolország, Belgium, Olaszország, vagy Nagy-Britannia.

Mindezért köszönet jár az egészségügy és a szociális szféra dolgozóinak, a rendőröknek, katonáknak, polgárőröknek, a tanároknak és a szülőknek, a közigazgatásban dolgozóknak, valamint az önkénteseknek és támogatóknak is. Ugyanakkor a járvány továbbra is itt van, ezért a következő időszakban is be kell tartanunk a szabályokat – tette hozzá.

A gazdasági következményekről szólva a képviselő hangsúlyozta:

Támogatnunk kell a magyar termékeket, és komolyan kell vennünk azt a jelszót, miszerint „Vegyünk hazait!”. Ezzel ugyanis megvédjük a hazai munkahelyeket, csökkentjük függőségünket a nemzetközi kereskedelemben, erősítjük a vidéket, valamint a szállítások csökkenésével védjük környezetünket.

Hasonló előnyünk származik a belföldi turizmus növekedéséből, Eger és a Gyógyvizek Völgye az ország egyik legvonzóbb úti célja, amely bővelkedik gyógyvizekben, kiváló borokban, történelmi és természeti kincsekben, a nemrég átadott M25-ös összekötő út révén pedig a közlekedők gyorsan és biztonságosan érhetik el Egert, illetve a fővárost.

Egerszalók fejlődése kapcsán Nyitrai Zsolt elmondta,  elkészült az Egerszalók-Demjén-Eger kerékpárút, így a  biciklisták már körbebringázhatják a termálvizekben bővelkedő völgyet, a településen utakat és járdákat újítottak fel, gyógyhellyé nyilvánították, most pedig felavathatják az impozáns főteret, amely otthont adhat a helyieknek és az idelátogató vendégeknek egyaránt.

Varga István, Egerszalók polgármestere mindezekhez hozzátette: bár sokat vártak az új főtérre, és a munkálatokat a sok csapadék is hátráltatta, végül megvalósult a céljuk, amit az egyre növekvő turistaforgalom is indokolttá tett. Így szükségessé vált tehát a település központjában egy olyan közösségi tér kialakítása, amely helyet tud adni különböző rendezvényeknek, lehetőséget biztosít a gyermekek számára is kikapcsolódásra, játékra.

Az új központ megépítéséhez 300 millió forintos pályázati támogatást is kaptak, és 8500 négyzetméteres területen vonzó környezet várja az embereket parkkal, fákkal, padokkal, modern buszmegállókkal, valamint autóparkolóval.

A polgármester szólt a nemrégiben átadott felújított piacról is, amelyet 36 milliós pályázati pénzből valósítottak meg, és amely ugyancsak vonzóbbá teszi a települést a helyiek és a vendégek számára.