Nyitrai Zsolt: Együtt megint sikerülni fog!

Heves megyében jelenleg összesen 471 aktív koronavírusos beteget tartanak nyilván, közülük Egerben 173 fertőzött személy van. A járvány második hulláma erőteljesen megindult hazánkban is, de a szabályok maradéktalan betartásával, kellő fegyelmezettséggel sikeresen megküzdhetünk a vírussal!

Heves megyében a vírus megjelenésének kezdete óta 855 esetet regisztráltak, jelenleg pedig összesen 471 aktív koronavírusos beteget tartanak nyilván, közülük Egerben 173 fertőzött személy van. A Markhot Ferenc Kórházban jelenleg egy fertőzöttet ápolnak.

A járvány erősödik, ezért Magyarország Kormánya október elsejétől új rendelkezéseket vezetett be, és ha szükséges, megteszi a további óvintézkedéseket, amelyekkel biztosítható az idősek védelme és közben fenntartható az ország működőképessége. A szabályok az eddigieknél is nagyobb óvatosságot követelnek meg mindenkitől.

Az október 1-től életbe lépett intézkedések:

  •  maradnak a beutazási korlátozások;
  •  kötelező a maszkviselés az üzletek és a tömegközlekedés mellett a mozikban, színházakban, egészségügyi és a szociális intézményekben, ügyfélfogadó irodákban is;
  • 19.500 forint a koronavírus-teszt hatósági maximális ára;
  • fennmarad a teljes látogatási tilalom a kórházakban, idősotthonokban;
  • október elsejétől kötelező hőmérés az iskolákban a diákok és a pedagógusok számára;
  • a szórakozóhelyeket 23 órakor be kell zárni.

A járvány második hulláma zajlik Magyarországon. A kormány célja, hogy az ország működőképességét megtartsa, és ne hagyjuk, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat. Az országnak működnie kell! Ehhez azonban az óvintézkedések maradéktalan betartására van szükség.

A legfrissebb adatokra reagálva folyamatosan lépnek életbe az újabb döntések, illetve óvintézkedések.

A szabályok betartása azért nagyon fontos, hogy ne kelljen további korlátozásokat bevezetni. Minden egészségügyi feltétel adott a védekezéshez Magyarországon. Rendelkezésre áll a szükséges számú kórházi ágy, valamint egészségügyi eszköz és személyzet az egész ország területén. Mindeközben megnyílt az a kiskunhalasi mobil járványkórház, amely már fogadja a fertőzött betegeket.

Az egészségügyet, így a járványhelyzetet is érintő legfontosabb fejlemény, hogy az orvosok történelmi léptékű, jelentős mértékű, jövőre induló, többlépcsős béremeléséről döntött az Országgyűlés. Magyarország Kormánya elkötelezett az egészségügyi dolgozók és orvosok munkájának megbecsülése mellett, ezt az elvet követték már a koronavírus-járvány előtt is, most a járvány idején pedig még inkább időszerű és indokolt megbecsülni az orvosok munkáját, hiszen óriási teher hárul rájuk.

A legfrissebb fejlemény pedig az, hogy az ápolók fizetését is jelentősen emelik – első lépcsőben már novembertől -, de napirenden van a háziorvosi praxisokban dolgozó szakemberek jövedelemének növelése is.

A magyar családok helyzetének javítását szolgálja az a döntés, hogy 2022 végéig ismét 5 százalékos lesz a lakásépítések áfája, de Orbán Viktor miniszterelnök közölte azt is, hogy  a gazdaságvédelmi operatív törzs előterjesztésére adókönnyítésekről, gazdaságélénkítő lépésekről is döntöttek.

Mindeközben több mint egymillió arra jogosult embernek segít a hiteltörlesztési moratórium meghosszabbítása.   Ugyancsak nagy segítség az érintetteknek, hogy azok a párok is élhetnek ezzel a lehetőséggel, akik most várják gyermeküket, és azok a szülők is, akik egyedül nevelik gyermeküket.

A síszezon közeledtével sokan tervezik a téli vakációt, de ismerve az európai járványhelyzetet, azt javasoljuk, hogy ne tervezzenek külföldi utazásokat, hiszen a járvány a következő hónapokban várhatóan még felszálló ágban marad.

Az egri Markhot Ferenc Kórházban a járóbeteg-szakellátás igénybevételéhez továbbra is szükséges a kartonozón keresztül történő előzetes telefonos időpont egyeztetés elsősorban a felesleges várakozás megelőzése, a tömeg elkerülése, valamint a szigorú betegfogadási rend fenntartása miatt. Fontos, hogy az időpontra érkezők a kapott időpont előtt fél órával megérkezzenek. A várakozás során viseljenek orrot és szájat eltakaró maszkot!

Augusztus 29-től kezdődően visszavonásig látogatási tilalom van a kórház minden fekvőbeteg osztályán. A hozzátartozók csomagot juttathatnak a kórházban fekvő családtagjaiknak minden nap 14.00 és 15.00 óra között.

Magyarország Kormánya a tanévet normál menetrend szerint indította el. Továbbra sem indokolt digitális oktatással helyettesíteni a hagyományos oktatást, de a nemzetközi és hazai adatok is óvatosságra intenek, ezért a kormány, az Operatív Törzs és a járványügyi hatóság folyamatosan értékeli a helyzetet, és szükség esetén további intézkedésekről dönt.

Az Egri Tankerületi központ fenntartásában jelenleg 16 intézmény érintett a járványban, tantermen kívüli digitális oktatás öt intézmény érintett osztályaiban került elrendelésre. 

Október 1-től kötelezően bevezetésre került a testhőmérés rendszere, amely azóta is rendben zajlik. Az Egri Kemény Ferenc Sportiskolai Általános Iskolában a testhőmérést megkönnyítendő, beállításra került egy hőkapu is.

Az adatok szerint az új fertőzöttek között egyre nagyobb arányt képviselnek a fiatalok világszerte, így hazánkban is, ezért kell újra és újra felhívni a figyelmet arra, hogy csakis egészséges, tüneteket nem mutató gyermekek, illetve felnőttek menjenek iskolába, munkahelyre, közösségbe.

Mindeközben a nemzeti konzultáció eredményei is napvilágot láttak: a legtöbb válaszadó – 83 százalék – a maszkviselés szabályait támogatja a védelmi intézkedések közül. 79 százalék támogatja a rendezvények korlátozását és a határok lezárását, 78 százalék a távolságtartást, 64 százalék az eszközök kivitelének korlátozását, 62 százalék az időseknek fenntartott idősávot, 61 százalék az ingyenes parkolást és 59 százalék a kijárási korlátozást.

A kormány köszönetet mond azért, hogy ilyen sokan kitöltötték a nemzeti konzultációt. Ez volt a második legnagyobb részvétellel lezajlott konzultáció, amely jól mutatja, hogy társadalmi párbeszédre épülő kormányzásra van szükség.