Kiváló embereket adott hazánk a világnak

Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, Eger és térsége országgyűlési képviselője elismeréseket nyújtott át a Megyeházán rendezett ünnepségen.


Eger Hírek

Nyitrai Zsolt hangsúlyozta, 64 évvel ezelőtt az elnyomatásban élő magyarok elhatározták, hogy nem tűrik tovább a diktatúrát, és a szabadságot választják, így az ifjúság aktív részvételével forradalmat robbantottak ki, hogy elsöpörjék fennálló zsarnoki rendszert.

Mint kifejtette: a II. világháborút követően újabb megszállók, a szovjet csapatok és kiszolgálóik megfosztották az országot a szabadságtól. A 15 éves Mansfeld Péter, az orvostanhallgató Tóth Ilona és a legendás Szabó bácsi együtt küzdöttek az elnyomók ellen. Idősek és fiatalok, nők és férfiak fogtak össze azért, hogy Magyarország független legyen.

Harcuk nem volt hiábavaló, hiszen 1989-ben folytatva küzdelmüket hazánk ismét az önrendelkezés, a függetlenség útjára léphetett, ezért köszönet és hála jár az ötvenhatos hősöknek – fejtett ki Nyitrai Zsolt.

Magyarország kiváló embereket adott a világnak a tudomány, a művészet és a sport területéről, ezért sok elismerést és tiszteletet vívtunk ki magunknak a nemzetek sorában. S bár történelmünk során többször is eltiporták szabadságharcainkat, mindig felülkerekedtünk, így a legfőbb feladatunk az, hogy ma is megőrizzük Magyarországot magyar és keresztény országnak – jelentette ki a honatya.

Immár hagyomány, hogy nemzeti ünnepeink alkalmából kitüntetjük azokat, akik sokat tettek közösségünkért, és példát mutattak munkájuk során szakmaiságból és küzdeni tudásból, valamint tevékenységükkel jelentős mértékben hozzájárultak Eger és a térség további fejlődéséhez, hírnevének erősítéséhez – mondta a képviselő.

Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselői oklevelet adott át Fehér Zsombornak, az idén 25 éves, kétszeres Fonogram-díjas Kerekes Band alapító tagjának. A népi kultúra iránti érdeklődést családi háttere is erősítette, édesanyja viseletkészítő, édesapja fazekas. Zenekarával igyekszik kultúránk sokszínűségét és gazdagságát megmutatni.

Gyerekkori álmaiban Jimi Hendrix utódjaként látta magát, s mivel a húros hangszerrel a való életben kevéssé boldogult, rátalált a furulyára. Fehér Zsombor és a Kerekes Band számos elismerésben részesült már, megkapta a Népművészet Ifjú Mestere állami kitüntetést; 2008-ban az Oktatási és Kulturális Minisztérium a Kerekes Bandet választotta Magyarország kulturális nagykövetévé, majd a zenekar megyei Príma-díjat szerzett.

Ugyancsak országgyűlési képviselői oklevelet vehetett át Király József, a Mozgássérültek Egri Egyesületének és a Mozgássérültek Heves Megyei Egyesületének alapítója. Aktívan szervezte a mozgássérült sportot, nevéhez fűződik az „Agria Kupa” elnevezésű verseny is. 

Az országban elsőként (1984-ben) létrehozott egy szakmai tábort, amely a sérült gyermeket nevelő családokat térítésmentesen látta vendégül. Tevékenyen részt vállalt a gépkocsitámogatás, az üzemanyagtámogatás és az ingyenes parkoló kártya kivívásában. Ezáltal országos szinten Egerben lett először ingyenes a parkolás a mozgássérültek számára. A közéletnek is aktív résztvevője: 1990-1994 között egri városi képviselőként a szociális bizottság tagja volt, 2007-től a Polgári Kör tagja, 2008-tól alelnöke.