Szövetségben a borászokkal

Büszkék lehetünk a borászokra, hiszen egyre több és jobb pincészet készít egyre jobb, népszerű borokat, amelyek nemzetközi színtéren is megállják a helyüket – jelentette ki Nyitrai Zsolt, Eger és térsége országgyűlési képviselője, az új bortörvény általános parlamenti vitájában.

NYITRAI ZSOLT (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Szőlészek, Borászok! Köszönöm a szót és a lehetőséget. Most Eger és térsége országgyűlési képviselőjeként, vagy hogy stílszerű legyek, az Egri borvidék képviselőjeként kértem szót.

Új bortörvényt tárgyal a magyar Országgyűlés. Mielőtt azonban erre rátérnék, nézzük meg az előzményeket. Örülök, hogy Hörcsik Richárd képviselőtársam szóba hozta 2004-et, az előző nagy törvény elfogadását. Engem is büszkeséggel tölt el, hogy 16 évvel ezelőtt már itt ülhettem a magyar Országgyűlésben, és egri képviselőként hozzá tudtam ehhez szólni.

Tisztelt Országgyűlés! 2010-ben Orbán Viktor miniszterelnök úr a választásokat megelőzően egy személyes szakmai konzultációt folytatott a magyar borágazat képviselőivel. Ennek a megbeszélésnek a végére összeállt egy komoly szakmai anyag, amely „a borászok 12 pontja” nevet kapta. Ha megnézzük, hogy mi valósult meg ezek közül, akkor azt tudom mondani, hogy egészen jól állunk, hiszen

Magyarország Kormánya kiemelt mezőgazdasági ágazattá nyilvánította a szőlészetet és a borászatot. A termelők számára pozitívan változott a jövedéki- és termékdíj-szabályozás. A szőlő- és bortermelők észrevételei alapján módosult a hegyközségi törvény és a rendtartások rendszere.

Megújult az oktatás és a kutatás, egyszerűsödtek a mezőgazdasági alkalmi munkavállalás feltételei. A forgalomba hozatali engedélyezés európai normákhoz igazodott, kevesebb az adminisztráció a támogatások igénylése során. Létrejött a kormányzati bortanácsadó testület, országos bormarketing az árubortermelők bevonásával – ez az, ami megvalósul -, a saját készítésű párlat és pezsgő forgalmazási lehetősége pedig egyszerűsödött.

Ami nem valósult meg eddig a 12 pontból, az kettő: a szőlő- és bortermelő települések építészetének különleges felügyelete, valamint a borfogyasztás és gépjárművezetés viszonyának észszerű szabályozása.

Tisztelt Országgyűlés! Az, hogy az előbb említett 12 pontból megvalósult 10 pont, azt mutatja, hogy a magyar szőlészek és borászok számíthatnak a Fidesz-KDNP-re, illetve Magyarország Kormányára. Sok közös eredményünk van, büszkék vagyunk a szőlészek és a borászok szakértelmére, tudására, hazai és nemzetközi sikereire, amelyekkel messze viszik az országunk jó hírét.

Tisztelt Országgyűlés! 2012-ben fogadtuk el az új hegyközségi törvényt, amelyhez magam is módosító javaslatokat adtam be előzetes egyeztetés után az Egri borvidék képviseletében.

Én kezdeményeztem az arányos szavazati jog megteremtését, az Európai Gazdasági Térség országaiból importált, további feldolgozásra szánt borokra is a járulékfizetési kötelezettség kiterjesztését, valamint a hegyközségi járulék alapja meghatározásának szabályozását, azért, hogy azt ne lehessen a borászokra nézve diszkriminatív módon meghatározni. Ezen javaslatok célja a hazai bor védelme volt egyértelműen.

Tisztelt Országgyűlés! 2013-ban a rendszerváltoztatás utáni eddigi legnagyobb anyagi segítséget kapta az ágazat, hiszen több mint 8,5 milliárd forintos pályázati lehetőség nyílt meg például a szőlőültetvények megújítására, valamint a birtokokon megvalósuló beruházások támogatására, illetve a bor reklámjára, a bormarketingre.

Tisztelt Országgyűlés! Jómagam az Egri borvidék képviselőjeként több konzultációt is kezdeményeztem a szőlészekkel és a borászokkal a korábbi, most hatályos szabályozással kapcsolatban, és megtettem ezt a mostani javaslattal kapcsolatban is.

Tisztelt Országgyűlés! Fontos törekvése a javaslatnak a bürokrácia csökkentése és az ügyintézés modernizálása, valamint meggyorsítása. Amennyiben ezt a törvényjavaslatot elfogadják a tisztelt képviselőtársaim, akkor ténylegesen meg tud valósulni az elektronikus ügyintézés és az egyablakos rendszer az adatszolgáltatás tekintetében. Ezzel, azt gondolom, teljes mértékben egyetérthetünk, hagyjuk a szőlészeket és a borászokat dolgozni, foglalkozzanak azzal, amihez értenek, a szőlővel és a borral elsősorban, ne felesleges papírok töltögetésével.

A törvényjavaslat elfogadásával a termelői közösségek lehetőségei is jelentős mértékben bővülhetnek majd a jövőben.

Tisztelt Országgyűlés! Büszkék lehetünk a borászokra, hiszen egyre több és jobb pincészet készít egyre jobb, népszerű borokat, amelyek nemzetközi színtéren is megállják a helyüket.

Én arra biztatok mindenkit, hogy támogassuk ezt a törvényjavaslatot, én magam pedig még csütörtökig a szaktárca irányába eljuttatom a konzultáció eredményeképpen felmerülő javaslatokat és véleményeket. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak.