Árvízvédelmet kap Egerszólát

Elkezdődött a Szólát-patak mederkotrása. Ez az első lépés ahhoz, hogy Egerszólátot megvédjék az utóbbi években százmilliós károkat okozó villámárvizektől. A település érdekében Nyitrai Zsolt, Eger és térsége országgyűlési képviselője lobbizott a Belügyminisztériumnál, hogy a munkálatok költségét vállalja át az állam.


Eger Hírek

Két egymást követő évben, 2019-ben és 2020-ban is súlyos gondot okozott az Egerszóláton élőknek a villámárvíz. A Szólát-patak áradása folyamatosan ingatlanokat veszélyeztetett, garázsokat, pincéket és termőföldeket elöntve milliós károkat okozott a településen.

Az Egerszóláton átfutó patakmeder ideális esetben megfelelően elvezetné a vizet, de a mederkotrás hiánya miatt felgyülemlett iszap és a hatalmas vízgyűjtő terület együttesen rendszeresen a patak gyors és pusztító áradásához vezetett. A mederkotrás 15 millió forintos költségét az önkormányzat nem tudta fedezni, ezért tavaly júniusban a Belügyminisztériumtól kértek anyagi támogatást. Egerszólát polgármestere, Verebélyi György ugyanakkor megkereste a térség országgyűlési képviselőjét, Nyitrai Zsoltot is, hogy járjon el a Belügyminisztériumnál a település érdekében.

A lobbi sikeres volt, így február 19-én elkezdődhetett a mederkotrás. A munkálatokat Nyitrai Zsolt, Eger és térsége országgyűlési képviselője is megtekintette. Úgy fogalmazott:

„Tavaly nyáron ígéretet tettem arra, hogy sor kerülhet a patakmeder kotrására, szélesítésére illetve mélyítésére. Most elkezdődött a munka, ami március végéig befejeződik. Bízom benne, hogy noha ez még nem jelent végleges megoldást, de segítséget nyújt ahhoz, hogy az egerszólátiak és környékbeliek a jövőben el tudják kerülni a villámárvíz súlyos jelenségét.”

Verebélyi György polgármester azt mondta: a mederkotrás egy komplex árvízvédelem kialakításának első fázisa. A következő lépésben felülvizsgálják a szóláti víztároló árvízvédelemben betöltött szerepét, illetve elkészíttették a geodéziai és talajmechanikai vizsgálatokat ahhoz, hogy a település északi részén megépülhessen egy záporvíztároló.