Már mind az öt oltóanyag rendelkezésre áll Heves megyében

Térségi koronavírus információk.

A járvány kezdete óta 10 797 Heves megyében tartózkodó fertőzöttet regisztráltak. Jelenleg 1300 aktív koronavírusos beteg tartózkodik megyénkben, Egerben 268 fertőzött személy van. Heves megyében már mind az öt oltóanyag rendelkezésre áll. Eddig közel 20 ezer ember beoltására elegendő vakcina érkezett megyénkbe. A járvány harmadik hulláma elérte hazánkat is, ezért Magyarország Kormánya a védelmi intézkedések március 15-ig történő meghosszabbításáról döntött, valamint emelt szintű készültség került elrendelésre a kórházakban.

Az oltási tervnek megfelelően folytatódik a regisztrált legidősebbek, illetve a 60 év alatti krónikus betegek vakcinázása. Eddig több mint félmillióan kapták meg az első körös oltásukat és a következő hetekben várhatóan felgyorsul az oltások beadása. A Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca és a Szputnyik mellett megkezdődött az oltás a kínai Sinopharm vakcinával is. Egerben a Markhot Ferenc Kórház és Rendelőintézet a kijelölt oltópont. Az egri oltópont eddig több mint 7000 oltást teljesített  helyben és a mobil teamekkel. Külön öröm, hogy lezárult a szociális otthonok második körös oltása Egerben, amely több mint 1500 lakó és ápolt védettségét biztosítja.

A biztonságos, ingyenes és önkéntes koronavírus elleni védőoltásra eddig 2 millió 460 ezren regisztráltak, de a jelentkezés lehetősége folyamatos a www.vakcinainfo.gov.hu oldalon. Április elejére már 2,5 millióan lesznek beoltva, így húsvétig minden regisztrált megkapja az oltást.

Az élet újraindításáról szóló online nemzeti konzultáció kérdőívét eddig több mint 425 ezren töltötték ki. A kérdőív előzetes regisztrációt követően a vakcinainfo.gov-hu, illetve a nemzetikonzultacio.kormany.hu oldalon érhető el. A kormány a nemzeti konzultáció során kapott válaszokat felhasználva dönt az esetleges enyhítésekről. Egészségügyi szakemberek szerint 2,5-3 millió oltást kell beadni ahhoz, hogy a legsérülékenyebb csoportok védettek legyenek. Amint ők megkapták mindkét oltást, nagyobb fokú enyhítésre lehet számítani.

Az arra jogosultak március 1-től kapják meg a védettségi igazolványt. Rájuk a karanténszabályok biztosan nem fognak vonatkozni.

A kormány a gazdaság-újraindítási akcióterv keretében döntött az alábbiakról:

  • Az átmeneti rendelkezések a veszélyhelyzet meghosszabbításával összhangban alkalmazhatók újabb három hónapon át.
  • Regisztrációt követően jár a kis- és középvállalkozásoknak az iparűzési adó megfelezése. A kedvezmény már a március 15-ig fizetendő adóelőleg esetében is igénybe vehető, ehhez nyilatkozattételt kellett benyújtani február 25-ig.
  • A korábban bevezetett bértámogatásokat változatlan formában fenntartja a kormány.
  • Újabb három hónapig, május 23-ig egyszerűbb távmunkában dolgozni.
  • A 2021. június 30-ig tartó hiteltörlesztési moratórium – Európában egyedülálló módon- 15 hónapig nyújt segítséget a családoknak. A moratórium időtartama később nem magasabb törlesztőrészletet, hanem hosszabb futamidőt jelent.

Fontos döntések még:

  • A három vagy több gyermeket nevelő, dolgozó szülők mentesülnek a bölcsődei díj megfizetése alól. Elindult az elmúlt évtizedek legátfogóbb orvosi béremelési programja.
  • Elkezdődött a 13. havi nyugdíj visszaépítése.
  • 2022. január 1-től érvénybe lép 25 év alattiak szja-mentessége.

Az Egri Tankerületi központ fenntartásában jelenleg 11 intézmény érintett a járványban. Pozitív COVID teszttel 17 fő rendelkezik, hatósági karanténban 22 fő van. Jelenleg 1 intézményben rendeltek el rendkívüli tanítási szünetet. A kormány döntött az érettségi vizsgák lebonyolításáról is. Az ezekkel kapcsolatos technikai információk megtalálhatóak az Oktatási Hivatal honlapján.

Az egri Markhot Ferenc Kórházban zavartalanul zajlik a járóbeteg-szakellátás. Változatlanul a kartonozón keresztül történő előzetes telefonos időpont egyeztetés szükséges a tömeg elkerülése, a felesleges várakozás megelőzése, valamint a szigorú betegfogadási rend fenntartása érdekében. Az intézményben fennmarad a látogatási tilalom.

A kartonozó elérhetőségei: Tel: 36/801-742, 36/801-743, 36/801-744

Köszönet illeti a hősiesen helytálló egészségügyi dolgozókat, a szociális szektorban, a közigazgatásban dolgozókat, a rendőröket, a katonákat, a katasztrófavédőket, a polgárőröket, pedagógusokat, a polgármestereket és mindazokat, aki önkéntesként vagy felajánlással segítik a védekezést.

Ha a szabályokat betartjuk és élünk az oltás lehetőségével, akkor együtt újra sikerülni fog! Legyőzzük a vírust és újraindítjuk a gazdaságot!