50 ezer felett a beoltottak száma Heves megyében

Térségi koronavírus információk

A járvány kezdete óta 14 609 Heves megyében tartózkodó fertőzöttet regisztráltak. Jelenleg 2591 aktív koronavírusos beteg tartózkodik megyénkben, Egerben 510 fertőzött személy van.  Megyénkben a jövő hét szerdáig tartó oltási hét végére 55 ezer lesz azoknak a száma, akik legalább az első oltásukat megkapták, közülük 11 ezer fő a második oltását is megkapja ekkorra. Heves megyében az átoltottság így az országossal megegyező módon meghaladja a 17,5 százalékot.  A járvány harmadik hulláma még nem ért véget, de bizakodásra ad okot, hogy a vizsgált szennyvízmintákban több városban is stagnálást és enyhe csökkenést mutat a koronavírus örökítőanyaga. A betegek átlagéletkora csökkent, sok közöttük a fiatal. A járvány megfékezésének egyetlen eszköze az oltás, amire folyamatos a regisztráció.

A fertőzöttségi adatok alakulása miatt a kormány döntése értelmében a bölcsődék, az óvodák és az iskolák április 19-én nyithatnak ki, amennyiben a beoltottak száma eléri a 2,5 milliót. Azok a tanárok és óvónők, akik regisztráltak az oltásra, még az intézmények nyitása előtt megkapják a vakcinát. A biztonságos, ingyenes és önkéntes koronavírus elleni védőoltásra a jelentkezés folyamatos a www.vakcinainfo.gov.hu oldalon.

Elindult az az internetes felület, ahol a regisztrált, de eddig be nem oltott személyek TAJ-szám és születési dátum megadása után lekérdezhetik, hogy sikeres volt-e a regisztrációjuk. A felület a https://vakcinareg.neak.gov.hu/regisztracio/ oldalon érhető el. Akinek a honlap megerősíti, hogy van regisztrációja, annak nincs teendője, aki több hete regisztrált, de a rendszer szerint még nem érkeztek be az adatai, az valószínűleg tévesen vagy hiányosan adta meg azokat. Ez esetben sem késett le a regisztrációról, azt meg lehet ismételni a pontos adatok megadásával. Amennyiben valaki a értesítőjében tapasztal téves adatot, akkor az adatvedelem@neak.gov.hu e-mail címen illetve az ingyenesen hívható 1818-as telefonszámon van lehetőség annak javítására.

Hazánkban több mint 1,8 millió fő kapott már legalább egy vakcinát és nemsokára eléri a hatszázezret azok száma, akik a második oltásukat is megkapták. Lakosságarányosan hazánk az Unióban a második az átoltottsági rangsorban.

A 65 év felettiek 69 százaléka megkapta az oltását. Áprilisban minden korábbinál több vakcina áll majd rendelkezésre. A védekezésbe bevonták a rezidenseket és a medikusokat. Ha szükséges, akkor a háziorvosokat is be lehet rendelni a kórházakba.

Egerben a Markhot Ferenc Kórház és Rendelőintézet a kijelölt oltópont. A regisztráltakat háziorvosuk értesíti az oltás helyéről és időpontjáról. Jelentősen meggyorsítja a vakcinázással járó adminisztrációt, ha az oltásra jelentkezők kitöltve magukkal viszik a hozzájáruló nyilatkozatot, amely a https://koronavirus.gov.hu/sites/default/files/sites/default/files/imce/_hozzajarulo_nyilatkozat_vedooltashoz_0.pdf oldalról tölthető le.

Az online nemzeti konzultáción 528 ezren mondták el a véleményüket. A válaszadók 88 százaléka szerint a járványügyi korlátozásokat fokozatosan, lépésről lépésre kell feloldani.

Folyamatos a védettséget igazoló kártyák postázása. Az igazoláshoz rendelt jogosítványokat hamarosan meghatározza a kormány, melyhez felhasználja a nemzeti konzultáción kapott válaszokat.

Fontos döntések még:

  • A munkahelyek megtartását szolgáló bértámogatási programban az igénylések mintegy 99 százalékát már kifizették. Az érintett munkavállalók közel 60 százaléka a vendéglátásban dolgozik.
  • Visszamenőlegesen is igényelhető az ingyenes internet a digitális oktatásban részt vevő általános- és középiskolás diákoknak, valamint pedagógusoknak. A jogosultságot egyszer kell igazolni, az a veszélyhelyzet végéig érvényes marad.
  • Ingyenesen letölthető tervrajzokkal segítik az építkező családokat, melyek a www.mintatervkatalogus.hu-n érhetők el.
  • Megduplázott keretösszeggel folytatódik a Településfásítási Program. 2020-ban 12 ezer sorfával, idén már 24 ezer fával lesznek gazdagabbak a települések.

A Markhot Ferenc Kórház rendelőintézete 2021. március 17-től csak sürgős háziorvosi beutalóval fogad betegeket a szakrendelésekre. Az előjegyzett vizsgálatokra később kerül sor, erről a kórház időben tájékoztatást ad. Az intézményben fennmarad a látogatási tilalom.

A kartonozó elérhetőségei: Tel: 36/801-742, 36/801-743, 36/801-744

Az óvodákban és az iskolákban a szülő, törvényes képviselő kérelmére az intézményvezető gondoskodik a gyermekek, tanulók napközbeni felügyeletének megszervezéséről. Az Egri Tankerületi Központ intézményeiben naponta 80-100 gyermek felügyeletére kerül sor. A gyermekek étkeztetését az önkormányzatok biztosítják.

Köszönet illeti a hősiesen helytálló egészségügyi dolgozókat, medikusokat, rezidenseket, a szociális szektorban, a közigazgatásban dolgozókat, a rendőröket, a katonákat, a katasztrófavédőket, a polgárőröket, pedagógusokat, a polgármestereket és mindazokat, aki önkéntesként vagy felajánlással segítik a védekezést.

Ha a szabályokat betartjuk és élünk az oltás lehetőségével, akkor együtt újra sikerülni fog! Legyőzzük a vírust és újraindítjuk a gazdaságot!