Már háromféle vakcinára lehet időpontot foglalni

Térségi koronavírus információk

A járvány kezdete óta 20 346 Heves megyében tartózkodó fertőzöttet regisztráltak. Jelenleg 1 754 aktív koronavírusos beteg tartózkodik megyénkben, Egerben 429 fertőzött személy van. Csütörtökre országosan meghaladta a 4 153 000 főt a beoltottak száma. Heves megyében a jövő hét szerdáig tartó oltási hét végére több mint 120 ezer lehet azoknak a száma, akik legalább az első oltásukat megkapták. A vakcinának köszönhetően sikerült megtörni a járvány harmadik hullámát, de változatlanul fontos az oltásra való regisztráció és a védelmi intézkedések betartása.

Az internetes nemzeti konzultációban több mint félmillió ember mondta el a véleményét és döntött azzal kapcsolatban, hogy akik védettségi igazolvánnyal rendelkeznek, azok előnyöket élvezhessenek az oltással nem rendelkezőkkel szemben. Ennek figyelembevételével döntött a kormány arról, hogy a járványügyi korlátozások a védettséggel nem rendelkezők számára augusztusig biztosan fennmaradnak. Ez a korlátozás a koncertekre, a szállodákra, a szórakozóhelyekre, a fesztiválokra, az éttermekre és a sporteseményekre egyaránt érvényes.

A koronavírus elleni védekezéssel kapcsolatban további döntések még:

  • Megnyílt a regisztráció lehetősége a 16-18 éves korosztály számára is. Ők is csak ezt követően tudnak majd online időpontot foglalni a jövő hét második felében tervezett oltásra, amely a kórházi oltópontokon, Pfizer-vakcinával történik. A 16- 17 éveseknek az oltásra magukkal kell vinniük a szülői hozzájárulási nyilatkozatot.
  • Jövő hét keddtől a Magyarországon élő külföldiek és a TAJ-számmal nem rendelkező, külföldön élő és külhoni magyarok is tudnak regisztrálni az oltásra. A Magyarországon élő külföldiek oltása május második felében kezdődhet.
  • A védettségi igazolvánnyal kapcsolatos ügyek időpontfoglalás nélkül intézhetők országszerte a kormányablakokban, illetve a magyarorszag.hu oldalon.
  • Május 2-tól védettségi igazolvánnyal ismét látogathatók az idősotthonok.
  • Aki Magyarország területére lép, az a védettségi igazolvány felmutatásával mentesül a kötelező karantén alól.
  • Magyarország arra törekszik, hogy minél több országgal tudjon kétoldalú megállapodást kötni, így a kapott vakcina típusától függetlenül mindenki eljuthat nyaralni azokba az országokba, amelyekkel sikerül megállapodni.

Európában először Magyarország érte el azt, hogy van elég vakcina minden olyan ember számára, aki kéri az oltást. Az online időpontfoglaló rendszerben már három vakcinára lehet időpontot kérni. Az érvényes regisztrációval rendelkezők a Sinopharm és az AstraZeneca mellett, már Szputnyik oltásra is jelentkezhetnek. Az online időpontfoglaló elérhetősége: https://www.eeszt.gov.hu.

Egerben a Markhot Ferenc Kórház és Rendelőintézet a kijelölt oltópont. A regisztráltakat háziorvosuk értesíti az oltás helyéről és időpontjáról. Jelentősen meggyorsítja a vakcinázással járó adminisztrációt, ha az oltásra jelentkezők kitöltve magukkal viszik a hozzájáruló nyilatkozatot, amely a https://koronavirus.gov.hu/sites/default/files/sites/default/files/imce/_hozzajarulo_nyilatkozat_vedooltashoz_0.pdf oldalról tölthető le.

A biztonságos, ingyenes és önkéntes koronavírus elleni oltásra a jelentkezés lehetősége folyamatos a www.vakcinainfo.gov.hu oldalon. A https://vakcinareg.neak.gov.hu/regisztracio/ oldalon lehetőség van leellenőrizni, hogy sikeres volt-e a regisztráció. A jelentkezés során tévesen megadott adatok javítására az adatvedelem@neak.gov.hu e-mail címen, illetve az ingyenesen hívható 1818-as telefonszámon van lehetőség.

Fontos döntések még:

  • A kormány döntött az önkormányzatok támogatásáról. A 25 ezer főnél nagyobb lélekszám fölötti települések a kieső iparűzési adóbevétel összegével megegyező támogatást kaptak. A nagyobb települések számára a kormány arányos és méltányos módon majdnem 23 milliárd forintnyi támogatást hagyott jóvá.
  • A kormány a kis- és középvállalkozások iparűzési adóját egy százalékban határozta meg, ennek köszönhetően mintegy 150 milliárd forintnyi forrás maradhatott náluk.
  • Az oltásokat népszerűsítő tájékoztató kampányok mellett rövidesen figyelemfelhívó akció indul az oltásellenességgel kapcsolatban.
  • Májusban is elérhető az ingyenes internet a digitális oktatásban résztvevő diákok és pedagógusok számára. Az igényt a szolgáltatónál kell jelezni.

Az Egri Tankerületi központ fenntartásában jelenleg 7 intézmény érintett a járványban. Pozitív COVID teszttel 6 fő rendelkezik, hatósági karanténban pedig 24-en vannak. Az iskolák felső tagozatain és a középiskolákban május 10-től kezdődik a jelenléti oktatás. Az érettségi vizsgák rendben, fegyelmezetten, az előírásoknak megfelelően zajlanak, rendkívüli eseményről nem érkezett jelentés.

A Markhot Ferenc Kórház rendelőintézete csak sürgős háziorvosi beutalóval fogad betegeket a szakrendelésekre. Az előjegyzett vizsgálatokra később kerül sor, erről a kórház időben tájékoztatást fog adni. Az intézményben fennmarad a látogatási tilalom.

A kartonozó elérhetőségei: Tel: 36/801-742, 36/801-743, 36/801-744

Köszönet illeti a hősiesen helytálló egészségügyi dolgozókat, medikusokat, rezidenseket, a szociális szektorban, a közigazgatásban dolgozókat, a rendőröket, a katonákat, a katasztrófavédőket, a polgárőröket, pedagógusokat, a polgármestereket és mindazokat, akik önkéntesként vagy felajánlással segítik a védekezést.

Az oltás életet ment! Együtt újra sikerülni fog! Legyőzzük a vírust és újraindítjuk a gazdaságot!