Alapkőletétel: méltó városközpont Füzesabonynak

Fontos, szimbolikus és régóta várt esemény a füzesabonyiak életében az új városközpont építésének megkezdése. Az alapkőletételen Nyitrai Zsolt, Eger és térsége országgyűlési képviselője azt mondta: az új közös cél egy, a település két részét összekötő felüljáró megvalósítása.


M1

Nyitrai Zsolt, Eger és térsége országgyűlési képviselője és Nagy Csaba, Füzesabony polgármestere együttesen helyezte le a Zöld Város projekt keretében megvalósuló beruházás alapkövét. A projekt részeként megújul a főtér és a környező utak, megszépül a buszmegálló és a parkolók, de egy új, közösségi tér is épül majd. 

Az ünnepségen a beruházás megindulásának kezdeti nehézségeit felidézve Nagy Csaba polgármester emlékeztetett: a település még 2017-ben pályázott sikerrel a városközpont felújítására. A tervezési és engedélyeztetési folyamat két éves időszakának végére azonban kiderült: az elnyert összeg nem elegendő a projekt megvalósítására. Ekkor fordultak kormányzati segítségért és kérték Nyitrai Zsoltnak, a térség országgyűlési képviselőjének közbenjárását, melynek köszönhetően több mint 800 millió forint plusz forrást biztosított a kormány a modern városközpont kialakítására.

„Mi itt állunk az alapkőletételnél és a beruházás megindul, de nem dőlhetünk hátra. A legnehezebb szakasz most következik, ezért arra kérem a füzesabonyi lakosokat és vállalkozásokat, hogy ezt viseljék türelemmel. Kérem a kivitelező képviselőit, hogy a kialakított jó kapcsolatot őrizzük meg a beruházás végéig”

– mondta Nagy Csaba, hozzátéve azt is: reményei szerint 14 hónap múlva már egy megújult környezetben örülhetnek együttesen a sikernek a füzesabonyiak. 

Nagy Csaba köszönetet mondott Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő mellett a kollégáinak is, akik a projekt kezdete óta eltelt majd öt évben töretlen hittel küzdötték le a beruházással kapcsolatban felmerülő akadályokat.

Nyitrai Zsolt köszöntőjében kitért arra, hogy az alapkőletétel fontos, szimbolikus és régóta várt esemény a füzesabonyiak életében, amelyet csak nehezített, hogy a megvalósítás a koronavírus-járvány idején történik. Az országgyűlési képviselő megragadta az alkalmat arra, hogy köszönetet mondjon a védekezésben résztvevőknek, az egészségügyi dolgozóknak, az orvosoknak, az ápolóknak, a mentőknek, a háziorvosoknak és minden egészségügyben dolgozó kollégának. Emellett a szociális szektor dolgozóinak, a rendőröknek, a katonáknak, a katasztrófavédőknek, a polgárőröknek. De megköszönte a tanárok, a közigazgatásban és a kereskedelemben dolgozók mellett a polgármesterek, az önkéntesek, az adományozók és a sajtó képviselőinek helytállását is. Beszámolt arról, hogy az Európában rekord számú beadott oltásnak köszönhetően elkezdődhetett az ország újraindítása, melynek következő szintje az 5 millió beoltott után jön el. Ekkor már lehet majd rendezvényeket, koncerteket, esküvőket is szervezni. 

„A mai napig 4,3 millió oltást sikerült beadni, a 2. beadott oltások száma pedig elérni a 2,4 milliót. A 16-18 év alatti fiatalok 2/3-a már regisztrált a vakcinára. Heves megyében a héten eléri a 120 ezret azoknak a száma, akiket egyszer már beoltottak. Aki még nem tette meg, az regisztráljon az oltásra, mindegyik Magyarországon használt vakcina biztonságos. Jómagam kínai vakcinával oltattam be magamat és látják, itt vagyon Önök között. Az oltás életet ment!”- hangsúlyozta.

Nyitrai Zsolt az alapkőletétellel kapcsolatban arról beszélt, hogy a rendszerváltoztatásnak és az azt követő éveknek Füzesabony nem volt a nyertese annak ellenére, hogy mindig jó szándékú vezetők álltak a település élén. De hiányzott egy tenni akaró és eredményes csapat, hiányoztak a tervek és a közös célok. Füzesabony évtizedekig egy helyben topogott. 

„Aztán 2014-ben a füzesabonyiak változtattak azt mondák, hogy érjen véget az egy helyben topogás és Füzesabony induljon el végre a fejlődés útján. Ennek a célnak az elérésére esküdtek fel Nagy Csaba és csapata. A füzesabonyi polgárok bizalmából 2014 októbere óta azon dolgozunk sikeresen és eredményesen, hogy Füzesabony behozza a lemaradást, és lépjen előre”

– mondta.

Nyitrai Zsolt az eddig elért eredmények között említette, hogy 2014 óta Magyarország Kormányának támogatásával megújultak a településen az óvodák és a bölcsődék.

„Megtöltjük élettel az ipari parkot már két nagy vállalkozás építi a csarnokát, munkahelyet adva ezzel a helyben élő embereknek. Megújulnak Füzesabony útjai, közel 50 utca felújítása várható. Ilyen léptékű útfelújítás sosem volt még a városban, amely így egyre jobban visszanyeri járásközponti szerepét.” 

A Zöld Város projekttel kapcsolatban megjegyezte, hogy egy komoly település fokmérője, hogy hogyan néz ki a központja. Füzesabony most újra méltó, modern és kényelmes és zöld városközpontot fog kapni annak ellenére, hogy többen azt állították: a projekt nem fog megvalósulni. Ennek ellenére megérkezett a kormányzati többlet támogatás és elkezdődhet az építkezés.

„A városközponttal tehát megleszünk. Legyen az új közös célunk az, hogy felüljáróval kössük össze a két településrészt belterületen. Ez a komoly fejlesztés jelentős mértékben segítheti majd az itt élők napi közlekedését, komfortérzetét. Ha jól állnak a csillagok, ez a fejlesztés 2024-ben megvalósulhat. Ebben is számíthatnak Magyarország Kormánya illetve jómagam támogatására”

– ígérte Nyitrai Zsolt.