Pünkösd után jöhet az újabb enyhítés

A járvány kezdete óta 20 508 Heves megyében tartózkodó fertőzöttet regisztráltak. Jelenleg 1 410 aktív koronavírusos beteg tartózkodik megyénkben, Egerben 362 fertőzött személy van. Csütörtökre országosan több mint 4 400 000 főre nőtt a beoltottak száma, közülük közel 2 600 000-en már a második oltást is megkapták. Heves megyében a jövő hét szerdáig tartó oltási hét végére közel 140 ezer lehet azoknak a száma, akik legalább az első vakcinát megkapták. Ha megmarad az oltási hajlandóság, akkor a pünkösd utáni héten országosan eléri az 5 milliós határt a beoltottak száma. Az ezt követő enyhítésekről a jövő heti kormányülésen döntenek – közölte a friss koronavírus információkat Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő.

Mint azt Nyitrai Zsolt kiemelte: az elmúlt héten megnyílt a regisztráció lehetősége a koronavírus elleni védőoltásra a 16-18 éves korosztály számára is. A fiatalok közül 96 ezren éltek ezzel a lehetőséggel, ők Pfizer-vakcinát kapnak, akiknek a beoltása után megmaradó 144 ezer adag oltóanyagot is eloltják jövő hét keddig. A legrégebben regisztráltak sms-ben kapnak értesítést erről a lehetőségről, ezt követően foglalhatnak időpontot az oltópontokra. Az oltásra kinyomtatott, kitöltött és aláírt szülői hozzájárulási nyilatkozatot is kell vinniük, amely a www.koronavirus.gov.hu honlapról letölthető. A szülői hozzájáruló nyilatkozat nélkül nem adható be az oltás. A 18 év feletti érvényes regisztrációval rendelkezők jelenleg három vakcinára (Sinopharm, AstraZeneca és Szputnyik) tudnak online időpontot foglalni. Az időpontfoglaló elérhetősége: https://www.eeszt.gov.hu.

Egerben a Markhot Ferenc Kórház és Rendelőintézet a kijelölt oltópont.

Nyitrai Zsolt emlékeztetett: A biztonságos, ingyenes és önkéntes koronavírus elleni oltásra a jelentkezés lehetősége folyamatos a www.vakcinainfo.gov.hu oldalon. A https://vakcinareg.neak.gov.hu/regisztracio/ oldalon lehetőség van leellenőrizni, hogy sikeres volt-e a regisztráció. A jelentkezés során tévesen megadott adatok javítására az adatvedelem@neak.gov.hu e-mail címen, illetve az ingyenesen hívható 1818-as telefonszámon van lehetőség.

A WHO döntött a kínai Sinopharm vakcina engedélyezéséről, ami igazolja a magyar álláspontot, hogy a keleti oltóanyagok is ugyan olyan biztonságosak, mint a nyugatiak. Annak köszönhetően, hogy Magyarországon nyugati és keleti vakcinákkal is oltottak, két hónappal hamarabb állhat helyre a mindennapi élet. Augusztusig a korlátozások mindenképpen megmaradnak, de május 27-én éjféltől lehetőség lesz a lakodalmak megtartására. A korlátozások feloldásának következő szintje az 5 millió beoltott elérésekor következhet be, ennek részleteiről később döntenek – húzta alá a képviselő.

A koronavírus elleni védekezéssel kapcsolatos újabb döntések még:

  • A külföldön élő magyar állampolgárok is kaphatnak védettségi igazolványt. A terv az, hogy minden magyar állampolgár, aki külföldön – OECD-, NATO- vagy EU-országban, illetve Oroszországban vagy Kínában – kapott oltást, ha a kormányirodában bemutatja az erről szóló igazolást, hozzájuthat a védettségi igazolványhoz.
  • Hamarosan indul a mobiltelefonra is letölthető védettségi applikáció. Ehhez regisztrálni kell az EESZT rendszerben, majd az itt kapott hat számjegyű PIN-kódot felhasználva lehet belépni az alkalmazásba. Az applikáció tartalmazni fogja az oltott nevét, az oltás idejét, a védettség tényét és a vakcina fajtáját.
  • A várandósok is megkaphatják a második oltást. A terhesség 12. hete után, a második trimeszter alatt kapják meg ezután is az első védőoltást. Az oltóorvos és a szülész-nőgyógyász mérlegelése alapján a másodikat a várandósság 36. hetéig, vagyis a szülés előtti negyedik hétig szintén be lehet adni.
  • Június 1-től megnyílik a lehetőség a gyerekek nyári táboroztatására.

Az egyeztetések alapján eddig 6 országgal – Bahrein, Horvátország, Montenegró, Szerbia, Szlovénia és Törökország – született megállapodás az oltási igazolványok kölcsönös elismeréséről, valamint egymás állampolgárainak beengedéséről. A magyar állampolgárok ezekbe az országokba – védettségi igazolvány birtokában – szabadon utazhatnak, az utazási feltételek pontos részletezése a Konzuli Szolgálat honlapján (www.konzuliszolgalat.kormany.hu) olvasható – hívta fel rá a figyelmet Nyitrai Zsolt.

További fontos döntések:

  • Szélesítik a gyermekes, és gyermeket vállaló családok támogatását. A 2022-es költségvetésben 2 778 milliárd forintot fordítanak a családokra, vagyis 483 milliárd forinttal, összességében 21,0%-kal többet, mint a 2021-es eredetileg benyújtott költségvetésben.
  • Elindult a Magyar falu vállalkozás-újraindítási program, amely a legkisebb települések cégeinek nyújt jelentős segítséget. A programban összesen 25 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra lehet pályázni, egy pályázó 2-10 millió forintot kaphat. Önrésznek akár 30 százalék is elegendő. A támogatást többek közt új eszközök, gépek beszerzésére, ingatlanberuházás megvalósítására lehet felhasználni.

Az Egri Tankerületi központ fenntartásában jelenleg 9 intézmény érintett a járványban. Pozitív COVID teszttel 7 fő rendelkezik, hatósági karanténban pedig 48-an vannak. Május 10-től valamennyi évfolyamon és minden iskolatípusban újraindult a jelenléti oktatás. A tanulók részvétele az oktatásban 90% körüli, amely megfelel a normál munkarendnek.

A Markhot Ferenc Kórház rendelőintézete csak sürgős háziorvosi beutalóval fogad betegeket a szakrendelésekre.Az előjegyzett vizsgálatokra később kerül sor, erről a kórház időben tájékoztatást fog adni. Az intézményben fennmarad a látogatási tilalom.

A kartonozó elérhetőségei: Tel: 36/801-742, 36/801-743, 36/801-744

Köszönet illeti a hősiesen helytálló egészségügyi dolgozókat, medikusokat, rezidenseket, a szociális szektorban és a közigazgatásban dolgozókat, a rendőröket, a katonákat, a katasztrófavédőket, a polgárőröket, a pedagógusokat, a polgármestereket és mindazokat, akik önkéntesként vagy felajánlással segítik a védekezést. Az oltás életet ment! Együtt újra sikerülni fog! Legyőzzük a vírust és újraindítjuk a gazdaságot! – zárta közleményét Nyitrai Zsolt.