Újabb fontos döntések az Operatív Törzs ülésén

Bővülnek az Erzsébet-táborok, pluszforrást kap a hazai gyermekpszichiátriai ellátás, valamint több könnyítés is lesz a hazai turisztikai szektorban – hangzott el a Közösségi Élet Újraindításáért Felelős Operatív Törzs ülését követően kedden Budapesten.

A járványhelyzet egy nyugalmi állapotban van, kevés a súlyos megbetegedés és a haláleset – mondta Novák Katalin. A családokért felelős tárca nélküli miniszter szerint mindezek ellenére nem lehet hátradőlni, és mindenkit arra kért, hogy ha még nem tette, akkor vegye fel a védőoltást.

Új bölcsődei helyek létrehozásáról szóló pályázat kiírásáról döntött az Operatív Törzs

– mondta Novák Katalin. Közel kétmilliárd forint áll rendelkezésre új bölcsődék létrehozására – tette hozzá. Szeptember 15-ig lehet benyújtani a pályázatokat. Alternatív bölcsődei formák létrehozását szeretné elérni a most kiírt pályázat. Az Erzsébet-táborok kapcsán az a döntés született, hogy tovább bővítik a kapacitásokat, így Csillebércen és Galyatetőn is lesz Erzsébet-tábor. Novák közölte, hogy a felújításhoz szükséges forrásokat biztosítja a kormány. További kétezer férőhellyel bővülnek így az Erzsébet-táborok – tette hozzá. 

Sajnos nemcsak fizikai, hanem pszichésen is megviselt minket a járvány, és ez nagy megterhelést jelentett a gyerekeknek és a szülőknek – mondta a miniszter. Éppen ezért az a döntés született, hogy a gyermekpszichiátriai ellátást 1,2 milliárd forinttal segítik a Szent János kórházban, így a körülmények és a kapacitások is javulni fognak abban az intézményben. 

Novák azt is bejelentette, hogy megköszönik a munkáját azon egyetemistáknak, akik részt vettek a védekezésben. 9000 egyetemista ingyenes belépőt kap az Efottra. 

A kormány elé terjesztik, hogy minél több forrás jusson ahhoz, hogy komoly és könnyűzenei koncerteket tarthassanak vidéki településeknek. 

Novák Katalin arról is beszélt, hogy a falusi étkezési helyeken lévő szabályokat felülvizsgálták, és lehet melegkonyhákat üzemeltetni. 

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezetője arról beszélt, hogy 2010-2019 között minden évben rekordot döntött a turizmus. 2020-ban a turizmust térdre kényszerítette a járvány, és ezt a szektort segítette elsőként a kormány – tette hozzá. 60 ezer szoba épült és újult meg a mögöttünk hagyott időszakban, mivel a válságra nem a megszorítás a megoldás. Guller közölte, hogy a kormány több mint 2 milliárd eurót költött a turizmus fejlesztésére. 

Erősebb lesz idén a belföldi turizmus, mint a tavalyi; 30 millió vendégéjszakára számítanak. Jó eséllyel 2022-ben a magyar turizmus hozni fogja a 2019-es számokat. A turizmusban dolgozók egy része más területen vállalt munkát, ezért állt elő a mostani munkaerőhiány – mondta Guller. 

Novák Katalin kérdésre azt mondta, hogy minden itthon elérhető védőoltás megvéd a súlyos megbetegedések ellen. A járványügyi szakemberek is óvatosan jósolnak, minden eshetőségre felkészült a kormány – tette hozzá. A magas szintű átoltottság miatt teljesen más lesz a negyedik hullám, van védőoltás, tehát sokkal hatékonyabban lehet védekezni.

Novák szólt arról is, hogy csak olyan szabályt hoz meg a kormány, amit be is lehet tartatni, és az emberek elfogadják. A harmadik oltásról azt közölte, hogy a járványügyi szakembereknek még nincsen egységes álláspontja, vizsgálják a nemzetközi döntéseket is. 

(Origo)