Tordai Teri színésznő csillagával gazdagodott az Egri Csillagok Sétánya

Újabb csillaggal gazdagodott pénteken az Egri Csillagok Sétánya, melyet az Eger Sikeréért Egyesület hívott életre. Kovács Kati énekesnő, Biros Péter, Madaras Norbert, Pócsik Dénes és Szécsi Zoltán olimpiai bajnok vízilabdázók, Törőcsik Mari a Nemzeti Színésze, dr. Ringelhann György gyermekorvos, sportember, Eger első szabadon választott polgármestere után Tordai Teri Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznő csillagát leplezték le a sétányon, az Érsek utcában.


Eger Hírek

Még 2018-ban döntött úgy az Eger Sikeréért Egyesület, hogy a történelmi belvárosban, az Érsek utcában létrehozzák az Egri Csillagok Sétányát. A sétány alapításával mindazok előtt kívánnak tisztelegni, akik munkásságukkal, életművükkel hozzájárultak a város fejlődéséhez és hírnevének erősítéséhez. Négy kategóriában – művészet, tudomány, sport és „Egerért” – kategóriában avatnak díszköveket.

Az elnökség a tavalyi év során döntött úgy, hogy 2021-ben Tordai Teri Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő és Sike András olimpiai bajnok birkózó kap csillagot. Pénteken Tordai Teri színművésznő csillagát leplezték le az Érsek utcában.

Tordai Teri 1941-ben Debrecenben született, de egrinek vallja magát, hisz 14 éves koráig itt élt. 1941. decemberében már javában zajlott a háború, ezért a család a bombázások elől elmenekült Debrecenből, Egerbe költöztek, az anyai nagymamához. Az itt töltött évek meghatározóak voltak számára. Pályafutását számos elismerés kíséri. 1985-ban Jászai Mari-díjjal, 2012-ben Érdemes Művész-díjjal, 2015-ben Kiváló Művész-díjjal, 2018-ban pedig Kossuth-díjjal ismerték el színészi munkáját. Büszkén vallja és mondja: „magyar vagyok, és egri!”

Amikor Egerbe jövök, akkor úgy érzem hazaérkezek, itt boldog vagyok, Egerből építkezek

– mondta az avatóünnepségen a művésznő. Hozzátette hálás azért, hogy ezzel a gesztussal tüntették ki, majd felidézte néhány gyerekkori emlékét, többek között, hogy az Érsekkertben tanult meg kerékpározni, a Bárány uszodában úszni, gyorsúszó bajnok is lett, itt bontogatta színészi szárnyait.

Forgó János az Eger Sikeréért Egyesület elnöke kifejtette-

az újabb Egri Csillag avatása kitűnően szimbolizálja azt a célt, amelyet az Eger Sikeréért Egyesület Alapító nyilatkozatában is megfogalmaztak: „Mi mindannyian hiszünk Eger értékeiben, tiszteljük a történelmi múltját és hiszünk ragyogójövőjében is.”

Hozzátette, céljuk, hogy Eger egy pezsgő kulturális életű város legyen.

Tordai Teri 1941-ben Debrecenben született. 1941. decemberében már javában zajlott a háború, ezért a család a bombázások elől elmenekült Debrecenből, Egerbe költöztek, az anyai nagymamához. Az itt töltött évek meghatározóak voltak számára.

Édesanyja az 1950-es évek elején egy Egerben élő keletnémet tánctanárnőhöz íratta be balettra, mindazonáltal Tordai Teri nem készült művészi pályára, hanem Tanítóképző Főiskolára járt. Az intézmény egyik szavalóversenyén részt vett Gáti József is, aki azt javasolta neki, hogy menjen a Színművészeti Főiskolára. Itt 1960 és 1964 között folytatta tanulmányait, Pártos Géza tanítványaként. Már főiskolásként szerepet kapott Keleti Márton: Esős vasárnap című filmjében, mely országosan ismertté tette a pályakezdő fiatal színésznőt. Keleti után a szakma másik jeles képviselője, Makk Károly ajánlott szerepeket számára. A főiskola befejezése után folyamatosan filmezett, megszámlálhatatlan szerepet kapott. A 80-as évektől kezdve egyre inkább a színpadokon kapott tehetségéhez méltó, sokoldalú szerepformálásra lehetőséget nyújtó feladatokat: kortárs és klasszikus, hazai és külföldi szerzők legkülönbözőbb műfajokat képviselő darabjaiban lépett színre az évek folyamán. Jelenleg az Újszínházban készül a bemutatókra.

A következő csillag avatás október 15-én lesz, akkor Sike András olimpiai bajnok díszkövét leplezik le.