Nemcsak az erkölcsi, hanem az anyagi megbecsülése is fontos a nyugdíjas társadalomnak

Visszaépítettük a 13. havi nyugdíjat, amit a baloldal elvett, valamint a nyugdíjkorrekció és az 5 százalékos emelés mellett, negyedik alkalommal kaptak nyugdíjprémiumot az idősek Magyarországon – jelentette ki Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott a Heti Tv Pirkadat című műsorában.


Heti Tv

Nyitrai Zsolt elmondta, a nyugdíjasok ügye az egyik legfontosabb a feladataik közül, hiszen több mint kétmillióan vannak az országban, nekik csak köszönettel és tisztelettel lehet tartozni, hogy ezt az országot megépítették és megőrizték. Hozzátette, a Fidesz 2010 előtt a választási kampányban kötött egy szövetséget a nyugdíjasokkal, aminek a lényege az volt, történjék bármi, az új kormány mindenképpen megőrzi a nyugdíjak vásárlóértékét, azaz nemcsak az erkölcsi, hanem az anyagi megbecsülése is fontos a nyugdíjas társadalomnak.

Nyitrai Zsolt kijelentette, ennek a szövetségnek az is a lényege, hogy az ígéreteket sikerült megtartani, hiszen a nyugdíjasok ügyei mindig előre mentek, nem volt semmiféle visszalépés, ellentétben a 2010 előtti időszakkal. A kormány visszaépítette a 13. havi nyugdíjat, amit még a baloldali kormányok vettek el, az ő politikájuk lénye az, hogy válsághelyzetben is azokat szorítják meg, akik amúgy is nehéz körülmények között vannak.

Ezzel szemben a jelenlegi kormány, például a járvány okozta válság alatt is, nem a rászorulókat szorongatta, hanem nekik segítő kezet nyújtott. Nem beszélve arról, hogy immár negyedik alkalommal fizettek nyugdíjprémiumot, ami a gazdasági növekedéshez kötődik.

Miután a magyar gazdaság jól teljesít, így abból a nyugdíjasok is részesülnek. Ezen túlmenően volt nyugdíjkorrekció, valamint januárban ötszázalékos nyugdíjemelés. Ezt a szövetséget akarja a kormány továbbra is fenntartani. Hozzátette azt is, igen fontos események történnek, és talán a nyugdíjasok is tudják, hogy kire is számíthatnak.

Nyitrai Zsolt kijelentette, az a helyes lépés, ha a politikai szereplők minden egyes társadalmi csoportot megismernek, megtudva a céljaikat, nehézségeiket, számukra segítséget adnak. Nem kell egyetérteni minden kérdésben, de a tiszteletet meg kell adni. Sajnálatos módon, jelentette ki a politikus, az ellenzék miniszterelnök jelöltje olyan vállalhatatlan kijelentéseket tett, amelyekkel pontosan társadalmi csoportokat sértett meg. Bármit is mond magáról Márki-Zay Péter, ő egy olyan baloldali politikus, aki pont azokat képviseli, akik 2010 előtt megszorításokat is alkalmaztak. Talán nem véletlenül mondta korábban többször is, ha ők győznek, akkor se 13. havi nyugdíj, se nyugdíjprémium nem lesz. A politikus hozzátette azt is, a Fidesz-KDNP is ígér a kampányban, nem megszorításokat, hanem előrelépést, ezeket képes betartani. Világos az is, hogy az Orbán Viktor vezette kormánynak mik a fő prioritásai. Ezzel ellentétben a baloldal is ígér, de sok esetben pont az ellenkezőjét teszik annak, amit ígérnek. Fontosak a szavak, a hitelesség, de még fontosabbak a tettek.

Nyitrai Zsolt külön beszélt az egyházakról, kiemelve, hogy normális párbeszéd és kapcsolat zajlik a felek között, azaz visszatértek egy jóval korábbi állapothoz, amikor is az egyházak szerepet vállaltak az oktatásban, a szociális ellátásban, az egészségügyben. Tulajdonképpen a jelenlegi kormány ezen a területen is együttműködést, szövetséget kínált az egyházaknak.

A politikus, mint kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki biztos, a horgászat ügyével is foglalkozik, együttműködve a legnagyobb taglétszámú civil szervezettel, a MOHOSZ-szal, melynek közel 700 ezer tagja van. A horgászattal összefüggésbe kell hozni a halfogyasztást, annak növelését, ezzel kapcsolatban az agrártárcának van egy kiváló programja. Már el is indult egy javuló tendencia ennek a munkának köszönhetően, és ez is nagyon fontos, jelentette ki a politikus.