A magyar társadalomnak veleszületett adottsága a segítés

Abszurd vádakkal támadják külföldről hazánkat, amikor a civilek elnyomását kérik számon rajtunk – mutatott rá Soltész Miklós államtitkár az I. Országos Civil Konferencia keretei között szervezett kerekasztal-beszélgetésen. Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár szerint el kellett érni, hogy legyen egy alapszintű átláthatóság a civil szférában is.

Tízéves a civil törvény – ezzel a felütéssel tartottak kerekasztal-beszélgetést a konferencia második felében. Ennek keretei között Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházügyekért felelős államtitkára elmondta, hogy Brüsszel irányából folyamatosan érkezik az a vád, hogy a civil szervezeteket Magyarországon elnyomják. Az államtitkár felidézte, hogy amikor a különböző delegációkkal találkoznak, akkor érthetővé válik, hogy ők az NGO-k világában gondolkoznak. 

Fülöp Attila, az Emmi szociális államtitkára rámutatott, hogy a szociális gondoskodás mindig egyházi és civil fenntartásban volt a magyar történelem során, ezt azonban a szocializmusban szétverték. 

A magyar társadalomnak az, hogy segítsen, egy veleszületett akarata, adottsága

– véli Fülöp Attila. 

– A civilek esetén is fontos, hogy legyen egy alapszintű átláthatóság – mondta a beszélgetésen Szalay-Bobrovniczky Vince, aki a konferencia házigazdája is volt. A Miniszterelnökség helyettes államtitkára szerint 

az álcivil szervezetek korábban kihasználták, hogy nem kell beszámolni a bevételeikről. 

Emiatt volt fontos, hogy az új törvényben rögzítették, húszmillió forint felett részletesen be kell számolni a működési költségekről. Megemlékezett arról is, hogy az új szabályozás szerint azok adójának egy százalékát, akik nem rendelkeznek róla, automatikusan a Nemzeti Együttműködési Alapnak juttatják el. 

Nyitrai Zsolt, kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott elmondta, hogy nagyon sokféle tömörülés volt jellemző a történelem során Magyarországon, ezt azonban a kommunizmus megtörte.

Valakiket az azonos élethelyzet köt össze, másokat az azonos hivatás, megint másokat az életmód és a hobbi köt össze. Számukra ezek az ügyek fontosak, ezekkel nekünk tudnunk kell azonosulni, feltérképezni és a kormány elé vinni

– mondta el megbízatásáról Nyitrai Zsolt. Elmondta, hogy amikor ellenzékben volt a Fidesz, akkor is minél több ember véleményét próbálta megismerni, akkoriban nemzeti petíciók keretei közt, mióta kormányon vannak, azóta pedig nemzeti konzultációkat hirdetnek, amelyeknek eredménye hatással van a kormányzati döntésekre. 

A határon túl még fontosabbak a civil szervezetek, mert például az erdélyi magyarság fele szórványban él, és minden nappal növekszik annak a veszélye, hogy elveszítjük őket

– fogalmazott Bogya Anna RMDSZ-es politikus, aki jelenleg a román kormány államtitkáraként az ottani civil szféra átláthatóbbá tételén dolgozik. 

Soltész Miklós a külföldi bírálatok közül két abszurdabbat is megosztott; az egyik esetben azt kérték számon a magyar kormányon, hogy miért nem biztosítják a fogyatékkal élők számára a belföldi repülőjáratokon való utazást, a másik pedig az volt, hogy az egyik történelmi várba miért nem lehet feljutni akadálymentesen. Az államtitkár szerint az NGO-k besúgószervezetekként működnek, és ők adják bírálóink szájába az igaztalan vádakat. 

A jövőben a civil szervezeteknél is erősíteni kell a privát szféra szerepét, a nagy cégek adományait el kell juttatni az érintettekhez – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Vince, amikor arról kérdezték, hogy milyen irányokba lehet még bővíteni a civilek támogatásait. A helyettes államtitkár szerint ezzel párhuzamosan az állami támogatások mértékének a megtartásán kell majd dolgozni. A beszélgetésen szintén részt vevő Botos Gyöngyvér helyettes államtitkár szerint a falusi civil kezdeményezések segítésére kell majd hangsúlyt helyezni, az ő esetükben elengedhetetlen az állami juttatások emelése.