Fábry Sándor egy szakállas puskát sütött el Egerben, különleges oka volt rá 

Két oka is van annak, hogy Fábry Sándor szakállas puskát fogott a kezébe és el is sütötte. Mellette állt Nyitrai Zsolt, Eger és térsége országgyűlési képviselője, a miniszterelnök főtanácsadója is.

Fegyvert vett a kezébe Fábry Sándor író, humorista, méghozzá nem is akármilyet: egy szakállas puskát. Rövid kiképzés után pedig el is sütötte azt szombaton 15 óra 52 perckor. Komoly oka volt ennek: ő adta le ugyanis a hagyományos díszlövést az egri várban, az 1552-es ostrom és diadal emlékére. Emellett azonban a díszlövés most az Egri Bikavér tiszteletére is eldördült, hiszen öt éve annak, hogy ezt a különleges magyar bort hungarikummá nyilvánították.

A szakállas puskát az Egri Vár Vitézei állították fel, az időpontot pedig a Minorita templom órájához igazítva tűzték ki.

Fábry Sándor adta le a díszlövést az Egri Várból. Fotó: Ripost

– Nagyon tetszett a lövés, bár nem volt olyan hangos, mint amilyenre készültem – mondta  a műsorvezető, dramaturg, érdemes és kiváló művész az Eger Híreknek.  – Egerben viszonylag ritkán járok, másfél évvel ezelőtt a lányommal egy hetet töltöttünk el a megyeszékhelyen. Akkor viszont mindent megnéztünk, bejártuk az egész várost.

Fábry Sándor és Nyitrai Zsolt az Egri Vár Vitézeinek egyikével és a szakállas puskával. Fotó: Ripost

A turistalátványosságnak számító attrakció Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő kezdeményezésére indult. 2017 óta több, a városba látogató ismert művész és politikus is elsütötte már a fegyvert. Idén a díszlövés azt is ünnepelte, hogy az Egri Bikavér  öt éve hungarikum lett.

– Ez az egyetlen vörösbor Magyarországon, amelyik Hungarikum és ez a mai 15:52-es díszlövés nemcsak a várvédő hősöknek, hanem az egri szőlészeknek, borászoknak is szólt. Sőt mindenkinek, aki fogyaszt Egri Bikavért, mindenkinek szólt, aki örült annak, hogy 5 évvel ezelőtt hungarikum lett az Egri Bikavér – fogalmazott a miniszterelnök főtanácsadója.