Egyedül Orbán Viktor beszél a békéről

Nyitrai Zsolt miniszterelnöki biztos, Orbán Viktor miniszterelnök főtanácsadója, a Fidesz heves megyei elnöke az országot érintő kihívásokról, tüntetésről, az aszályról és a helyi ügyekről is beszélt.

Nyitrai Zsolt kinevezés 2022
Orbán Viktor miniszterelnök és Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki biztos

– Hogyan látja hazánk helyzetét?
– A nagymamám mindig azt mondta, minden jó addig, míg nincs háború. Ettől egyszerűbben örökérvényű igazságot megfogalmazni nem nagyon lehet. Nehéz, bonyolult és összetett helyzetben van az ország, de nemcsak hazánk, hanem egész Európa szorult helyzetbe került a szomszédos országban dúló háború következtében kialakult infláció miatt. Alapvetően optimista vagyok, ugyanakkor realista is. Én most azt látom, hogy nehéz időszakra kell készülni, egyrészt emiatt, másrészt pedig azért, mert Brüsszel elhibázott döntéseket hoz. Szankciókat vezet be, ezek pedig nem segítenek senkinek sem, csupán elmélyítik a háború okozta károkat. Ebben a helyzetben azt hiszem mindenki összeteheti a kezét, hogy Orbán Viktor áll a kormányrúdnál, hiszen a Gyurcsány Ferenc vezette baloldal válságkezelésének árát az állampolgárok fizették meg, az is lehet, hogy már egyáltalán nem lenne rezsicsökkentés, s talán már háborúba sodorták volna az országot.

– Hogyan igyekszik mérsékelni ezt a kormány?
– A régióban egyébként Magyarországon a legkisebb az infláció, s természetesen olyan döntéseket igyekszünk hozni, amelyek védik a családokat, a magyarokat, például ilyen a benzinár stop. Másrészt Európában egyedülálló módon bevezettük az extraprofit adót, amely két évig a nagy kereskedelmi láncokat, a bankokat, a telekommunikációs cégeket és légitársaságokat is érinti. A benzinár stopnak köszönhetően itt 480 forint egy liter üzemanyag, miközben máshol már 900 forintnál jár. Ez egy ötven literes tankolásnál 12 ezer forintot jelent a családoknak. Most a KATA adónemmel kapcsolatban is döntés született, amely tíz éve velünk van. A jogalkotói szándék – amelyet akkor a baloldal nem támogatott – az volt, hogy kedvezményes adófajta jöjjön létre a lakossági szolgáltatóknak. Ez alatt a tíz év alatt azonban, elsősorban a munkáltató nyomására sok foglalkoztatott lett katás vállalkozó. Ez talán belefért békeidőben, de egy háborús helyzetben nem. Az vegye igénybe, akinek annak idején létrejött, nekik egyébként kedvezően is módosultak a lehetőségeik, hiszen 18 millió forint bevételig igénybe tudják venni. Azoknak pedig, akik már nem tudják igénybe venni mert nem lakossági szolgáltatót, az átalány adót javasoljuk, hiszen ez jelentős kedvezményeket nyújt. Erre nem csak a háborús helyzet miatt volt szükség, hanem a nyugdíjak miatt is, hiszen nem járultak hozzá a jövő nyugdíjának kifizetéséhez azok, akik úgy lettek vállalkozók, hogy a munkáltató kényszerítette ebbe a helyzetbe őket. A nyugdíjak mellett megvédjük a rezsicsökkentést, amely 2013-óta Európában egyedülálló módon segíti a magyarokat. Az átlagfogyasztásig mindenkit megillet a teljes csökkentés, ami a lakosság háromnegyed részét jelenti. Ez az áram és gázfogyasztást egybe számolva 22 ezer forintos költséget jelent, míg piaci áron mindez több mint 200 ezer forint lenne jelenleg.

– A kormány szerint mi lehet a helyzet megoldása?
– Az Orbán Viktor vezette polgári kormány egyértelműen a családok pártján áll. Ebben a nehéz helyzetben olyan egyedülálló döntéseket igyekszünk hozni, ami segíti az embereket. a legfontosabb, hogy megőrizzük az ország békéjét és biztonságát. Ugyanakkor a háborús infláció legbiztosabb orvossága, a végleges megoldás csak az azonnali fegyverszünet, majd béketárgyalások és a béke megkötése lehet. Sajnos azonban, ha az Európai bizottság vagy a parlament híradásait nézzük, akkor azt látjuk, hogy gyakorlatilag egyedül Orbán Viktor miniszterelnök az, aki a békéről beszél. Mindenki más szankcióban gondolkodik, pedig azt hiszem már ők is látják, amit hangsúlyozunk, ezek sehova nem vezetnek, csak mélyítik a sebeket. A béke az egyetlen megoldás.

– A kormány intézkedéseit a polgárok részéről azért érte kritika a közelmúltban. Ezek a hangok mennyire jutnak el a címzetthez?
– Teljes mértékben. Ez is azt mutatja, hogy Magyarországon demokrácia van. Minden hangot, építő jellegű kritikát igyekszünk meghallgatni, ha emlékszünk nem volt ez mindig így, voltak, akik gumilövedékkel akarták ezeket elfojtani. Tüntetést szervezni természetesen a választópolgároknak joga van, mindössze annyit szeretnénk kérni, hogy ezt a jogszabályokat betartva tegyék, s lehetőség szerint más polgártársaikat ne akadályozzák a mindennapi életükben. Nem biztos, hogy jó, hogy hidakat zárnak le törvénytelenül, lehetőség szerint úgy fogalmazzák meg a kormánnyal kapcsolatos negatív véleményüket, hogy másokat ne hozzanak nehezebb helyzetbe.

– A háború mellett a hőség és az aszály is próbára teszi az országot. Utóbbira van már elképzelés hosszútávú megoldásra?
– Erről az egri származású Kovács Kati idevágó dala, az Add már, Uram az esőt jut eszembe. Az aszály mindig rosszkor jön, de most valóban különösen kedvezőtlenül érinti őket a háborús inflációs helyzetben, s ráadásul emberemlékezet óta nem volt ilyen nagymértékű. A miniszterelnök régi terve, hogy megoldjuk az öntözést Magyarországon, hiszen hazánkban sok víz van, az egyik legnagyobb értékünk. Ugyanakkor több víz hagyja el az országot, mint amennyi beérkezik. Ezt kell megfogni és nagyon komoly öntözési programot kidolgozni megoldásként. A magyar gazdák természetes szövetségeseink, nélkülük nincs polgári kormányzás. Sokat köszönhetünk az agrárgazdaságban dolgozó félmillió embernek, ez megyei szinten 22 ezer embert jelent. Nagyon komoly részük van abban, hogy jó minőségű, magyar étel kerüljön a családok asztalára. Célunk, hogy a hazánk üzleteiben kapható élelmiszerek több mint fele magyar legyen.

– Főtanácsadóként, kiemelt társadalmi kérdésekért felelős miniszterelnöki biztosként megyénket is érintő feladatokon is dolgozik?
– A Fidesz tagja vagyok 1994-óta, ekkortól foglalkozom közéleti kérdésekkel. Országgyűlési képviselőként 2002-óta tevékenykedem, 2004-óta pedig a Fidesz központi kampánynak irányításában is részt veszek, a miniszterelnök főtanácsadójaként pedig 2016-óta. A közéletben a legnagyobb érték és előny a tapasztalat, ezekben az években igyekeztem minden téren tapasztalatot gyűjteni helyi és országos politika tekintetében is. Voltam ez idő alatt ellenzékben kormányon is, s elég sok mindent láttam már amiből lehet tanulni. Most valóban kiemelt társadalompolitikai ügyekben segítem Orbán Viktor munkáját. Ez egyrészt nagyon megtisztelő, másrészt rendkívül komplex, hiszen összkormányzati szinten kell összehangolnom a kormány, a minisztériumok cselekvését, döntéseit és kommunikációját. Van, akiket az azonos élethelyzet, van, akiket az azonos hivatás, másokat az azonos életmód köt össze. A csoportok számára fontos ügyeket kell feltérképeznem, s ezek előrehaladását elősegítsem. Lehetőségem van intézkedéseket és javaslatokat megfogalmazni ennek érdekében. Vallom, hogy ez a közélet legszebb része, hiszen, ha sikeres és eredményes vagyok, akik valakiknek segíteni tudok. Legutóbb azt a feladatot kaptam, hogy járjam végig a minisztériumokat. Nyilvánvalóan szóba kerültek megyénket, Egert és térségét érintő ügyek a fejlesztéspolitika, beruházások, közbiztonság témájában is. Eger és térsége napi közéleti ügyeiért dr. Pajtók Gábor képviselőtársam a felelős, de természetesen a Fidesz megyei elnökeként, a város szülötteként szívem, lelkem a térségé. Országos kapcsolataimmal igyekszem a helyi ügyek előrelendítéséért tenni. Az egyik legfontosabb dolog az Egert tehermentesítő út. El kell érnünk, hogy a megépítése ebben a ciklusban már ne legyen kérdés. Ahogy az M25 esetében is megígértük és megcsináltuk, úgy ezzel kapcsolatban is bízhatnak bennünk az emberek.