Hegedüs Éva adta le az 15.52-es díszlövést az egri várban

Az egri születésű Hegedüs Éva, a Gránit bank elnök-vezérigazgatója adta le a díszlövést pénteken az egri várban, az 1552-es ostrom és diadal emlékére Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő, miniszterelnöki biztos felkérésére.

A szakállas puskát az Egri Vár Vitéze állította fel, rövid kiképzés után, 15 óra 52 perckor – a Minorita templom órájához igazítva dördült el a fegyver, az esős idő miatt most a palota loggiájáról.

Hegedüs Éva volt az első nő, aki díszlövések hosszú évekre visszanyúló történetében először elsütötte a szakállas puskát. A díszlövés után elmondta, nagy örömmel fogadta a felkérést, élmény volt számára elsütni a puskát.

Ezennel is tisztelettel emlékezem, azokra akik megvédték 1552-ben az egri várat

-emelte ki Hegedüs Éva.

Régóta beszélgettünk Hegedüs Évával arról, hogy milyen jó lenne, ha eltudna jönni és egyszer ő végezhetné el a 15.52-es díszlövést, hiszen Hegedűs Éva egri lány, egri várvédő hölgyként teljesen helyt tudott állni. Kiemelném azt, hogy ő volt az első hölgy a díszlövést elvégzők közül. Külön gratulálok neki.

-fogalmazott Nyitrai Zsolt.

Hegedüs Éva Egerben született, a mai Lenkey János Általános Iskola diákja volt. Később a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen jeles diplomát szerzett. 1981 és 1996 között  kormányzati hivatalokban tevékenykedett, 1993-tól a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkáraként. 1997-től kezdve részt vett a Földhitel és Jelzálogbank megalakításában, és vezérigazgató-helyettesként irányította a bank kockázatkezelési és értékpapír  üzletágát. Nevéhez fűződik az első jelzáloglevél-kibocsátás megszervezése. 2000 és 2002 között a Gazdasági Minisztérium stratégiai és energetikai helyettes államtitkáraként irányította a  magyarországi energetikai szektor liberalizációs szabályozási munkáit, és felelős volt a lakáshitelezés szabályozásáért. 2002-2006-ig az Országos Takarékpénztár és Kereskedelmi Bank Rt. lakossági üzletágának vezetője.

Az OTP Bankban betöltött pozícióval párhuzamosan igazgatósági elnökként irányította az OTP Lakástakarékpénztár Zrt-t. 2006-tól a BG Magyarország Ingatlanfinanszírozási Zrt.-t és a BG Magyarország Lízing Zrt-t irányította  elnök-vezérigazgatóként. 2010 májusától a Gránit Bank Zrt. vezérigazgatója, az Igazgatóság alelnöke, valamint részvényese is. A kezdetektől fogva jelen volt Demján Sándor – Magyarország egyik legismertebb üzletembere, 2018-ban bekövetkezett haláláig a bank  tiszteletbeli és örökös elnöke – mellett.  Irányítása alatt a pénzintézet a 2010-es alapítást követően már a negyedik évben profittermelővé vált, lényegesen hamarabb, mint ami egy új induló bank esetében a nemzetközi benchmark alapján elvárható.