A kormány brüsszeli érdekérvényesítő képességéről is szól a nemzeti konzultáció

Mindenki elmondhatja a véleményét a nemzeti konzultáció keretében, és minél többen teszik ezt meg, annál nagyobb lesz Magyarország kormányának érdekérvényesítő képessége Brüsszelben, illetve Strasbourgban.

Nyitrai Zsolt Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, a térség kereszténydemokrata országgyűlési képviselőjének meghívására vett részt a helyi Polgári Szalon rendezvényén, amely előtt a konzultációval kapcsolatban kiemelte: Magyarország szuverenitása most a legfontosabb kérdés, hiszen “ez áll támadás alatt Brüsszel irányából”, ezért meg kell védenünk nemzeti függetlenségünket. Mint mondta, Brüsszel el akarja törölni a rezsivédelmet, az extraprofit-adót, a kamatstopot, miközben migránskvótákat akar bevezetni, valamint migránsgettókat kíván létrehozni Magyarországon, amit nem hagyhatnak.

Felhívta a figyelmet arra, hogy más országokban nem kérdezik meg az emberek véleményét, Magyarországon nagy ügyekben véleményt nyilváníthatnak a polgárok.
Nyitrai Zsolt arról is beszélt, hogy miután a polgárok elmondták a véleményüket, azt a kormányzat kiértékeli, majd ezt – az eddigi gyakorlatnak megfelelően – minden esetben követi valamilyen országgyűlési vagy kormányzati döntés.

A miniszterelnöki biztos a konzultációs kérdések közül kettőre hívta fel a figyelmet: a rezsivédelemmel kapcsolatosra, amit Brüsszel “pont egy energiaválság kellős közepén akar megszüntetni”. Márpedig ez minden magyar családnak átlagosan havonta 181 ezer forintos megtakarítást jelent – mondta. A másik, amit sorsfordító kérdésnek tart, Ukrajna európai uniós csatlakozása, amit az unió “erőltet”.

Hazánk keleti szomszédja háborúban áll, nem tudni, hogy pontosan mik a határai, mennyien lakják, mennyi szavazópolgára van, továbbá az Európai Unióban szinte minden ország nettó befizetővé válna, hiszen “minden pénzt abba az irányba kellene átcsoportosítani” – tette hozzá.

Nyitrai Zsolt szomorúnak nevezte, hogy vannak olyanok, akik támadják a demokráciát és nem szeretnék, ha az emberek elmondanák a véleményüket a nemzeti konzultáción. Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt említette példaként, aki “késsel ment neki egy nemzeti konzultációs plakátnak”, ami azt mutatja, “a baloldal újra beviszi az erőszakot a politikába”.