A Gondosórák már 6500 alkalommal mentettek életet

Nyitrai Zsolt, a Fidesz országgyűlési képviselője, kiemelt társadalmi csoportokért felelős miniszterelnöki főtanácsadó a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt többek között az élelmiszer mentésről és a Gondosórákról.

A politikus elsőként arról beszélt, hogy a kormány számára nagyon fontos, hogy Magyarországon minél kisebb mértékű legyen az élelmiszer pocséklása. Mint megjegyezte, egy kutatás szerint az EU-ban minden egyes polgár évente több mint száz kiló élelmiszert dob ki. Többek között ennek megelőzésére jöttek létre Magyarországon az élelmiszermentő központok. A tavalyi év végén a nagy áruházláncok közreműködésével egy akciót hirdetett a kormány, ahol értelmi fogyatékos gyermekeket kívántak az összegyűjtött élelmiszerekkel támogatni. Idén tavasszal is lesz egy ilyen akció, most a Vakok és Gyengénlátók Szövetségével fognak együttműködni.

Nyitrai Zsolt fontosnak tartotta kiemelni, hogy a kormány szolgáltató államot működtet, ennek keretében hirdették meg az okosóra programot. Ezt az eszközt minden 65 év feletti polgár igényelheti egy ingyenes regisztrációval. Az okosóra az élet minden területén segít, figyeli kezelője életét, mozgását, sőt még akkor is vigyáz használójára, amikor az alszik. Eddig több mint 500 ezren regisztráltak az okosórára. A politikus mindenkit arra bíztatott, hogy igényelje ezt az eszközt, hiszen ez valóban komoly segítséget jelent, eddig már 6500 alkalommal mentett életet az okosóra. Arról nem beszélve, hogy az eddigi kimutatások szerint közel 40 ezer alkalommal a mindennapi élet során is nyújtott segítséget már.